látogató számláló

UIP hírek (2009. december 1.)

Ezen a héten: Peter Jackson látott már szellemet; Meryl Streep utálja, ha fotózzák; Suttogó propaganda segíti majd az Egek urát; A Vasember belenyúlt a forgatókönyvbe; Top 10 országos (2009. november 26-29.)

Ezen a héten: Peter Jackson látott már szellemet; Meryl Streep utálja, ha fotózzák; Suttogó propaganda segíti majd az Egek urát; A Vasember belenyúlt a forgatókönyvbe; Top 10 országos (2009. november 26-29.)

Peter Jackson látott már szellemet

            A Komfortos mennyország című film díszbemutatója nagy sikerrel zajlott Londonban, a királyi család szokásos évi jótékonysági vetítésére választotta a filmet, így Károly herceg és felesége, Camilla is megtisztelte az előadást. A premier alkalmából a rendező, Peter Jackson elmondta, azért is érdekelte a történet, amely egy halott kislány szelleméről szól, mert ő maga is látott kísértetet még 20 évvel ezelőtt, wellingtoni otthonában. – Egyik reggel fölébredtem, és egy rémalakot pillantottam meg az ágy végében – mesélte Jackson. – Biztos voltam benne, hogy nem álmodom, és a jelenség teljesen valódinak tűnt. Ötven körüli nő állt előttem sírásra görbülő szájjal. Rám nézett, aztán végigsiklott a szobán, és eltűnt a falban. Amikor mondtam a feleségemnek, hogy kísértetet láttam, megkérdezte: a sírós arcú nő volt? Kiderült, hogy ő is találkozott már vele korábban.

            Jackson pár évvel később kapott magyarázatot arra, kit láthatott. Házuk a St. James színházzal szemben állt, és amikor az épületet restaurálták, érdekes történetet hallott az ott lakó szellemről. Egy színésznő kísértett az ódon falak között, akit egyszer kifütyültek, bánatában öngyilkos lett, és lelke azóta nem talált nyugalomra.

A Komfortos mennyország kamasz hősnőjét megerőszakolják és megölik, s ezután a túlvilágról – amely egyfajta köztes dimenzió – figyeli, mi történik családjával és gyilkosával. Az Alice Sebold által írt regény magyarul is olvasható.

(The Lovely Bones - hazai bemutató: 2010. január 21.)

Meryl Streep utálja, ha fotózzák

            Ki nem állhatja Meryl Streep, ha lefényképezik, és ez nemcsak a paparazzókra vonatkozik, hanem a művészi fotósokra is. A kétszeres Oscar-díjas színésznő mindezt a Vanity Fairnek árulta el abból alkalomból, hogy az ő arcképe díszíti a tekintélyes szórakoztatóipari magazin januári számának címlapját, és összeállítást is közölnek róla, 30 év fotóit felsorakoztatva. A képeket Brigitte Lacomb készítette, aki biztos abban, hogy Meryl Streep igazat mond a fotózással kapcsolatban. „Minden nő életében vannak olyan pillanatok, amikor hízelgő számára, ha fénykép készül róla. Meryl mégis úgy gondolja, hogy az ő esetében soha nem volt és nem is lesz ilyen pillanat” – mondja Lacombe.

            Meryl Streepet legközelebb az Egyszerűen bonyolult című romantikus vígjátékban láthatjuk, amelyben az általa alakított üzletasszonynak választania kell sármos volt férje (Alec Baldwin) és egy rokonszenves építész (Steve Martin) között.

            (It’s Complicated – hazai bemutató: 2009. december 24.)

Suttogó propaganda segíti majd az Egek urát

            Nincs könnyű helyzetben a Paramount filmstúdió: legújabb, biztos Oscar-befutónak tartott produkciója, az Egek ura nehezen reklámozható alkotás. Műfajilag nem könnyű besorolni, mert egyszerre vígjáték és dráma, és a sztori nemigen foglalható össze egy 30 másodperces tévészpotban úgy, hogy könnyen érthető és vonzó legyen a nézők számára. Első hallásra a kerettörténet is kellemetlen: a George Clooney által alakított főhős a kirúgások specialistája, az a dolga, hogy jogilag támadhatatlan módon levezényelje a leépítéseket. – Kevéssé valószínű, hogy a nézők a gazdasági válság közepén azért mennek moziba, hogy lássák, amint kirugdalják az embereket – fejtegeti a Los Angeles Timesban Russell Schwartz marketingszakértő, korábbi stúdiófőnök. – Inkább felemelő történetekre vágynak, vagy el akarnak menekülni a valóságból.
            A Paramountnál mégsem estek kétségbe, mert bebiztosították magukat arra az esetre, ha az Egek ura nem lenne kasszasiker. A film mindössze 25 millió dollárból készült, mert Clooney lemondott szokásos megagázsija nagy részéről: csak akkor jut a pénzéhez, ha az Egek ura nagy bevételt hoz. Bár 40 milliót költenek a produkció marketingjére, a film népszerűsítésének oroszlánrészét a nézőkre bízzák. Az első héten csupán 12 nagyvárosban mutatják be az Egek urát, és karácsonyig fokozatosan növelik a kópiaszámot, abban bízva, hogy aki már látta, másoknak is ajánlani fogja. A film ugyanis hiába tartalmaz 25 valódi interjút tényleg kirúgott emberekkel, a lényeg azon van, hogy a főhős megtalálja a szerelmet és önmagát – a keserű csomagolás tehát édes meglepetést rejt.

            (Up in the Air – hazai bemutató: 2010. február 18.)

A Vasember belenyúlt a forgatókönyvbe

            Eddig is lehetett tudni, hogy Robert Downey Jr. kitűnő színész, de az csak most derült ki, hogy forgatókönyvírónak is kiváló. Részben átírta a Vasember 2 forgatókönyvét, mert túl szimplának találta. A film alkotói nemhogy megsértődtek volna, még örültek is. hogy akad segítségük. – Nagy volt rajtunk a nyomás, hogy gyorsan dobjuk össze a folytatás, hiszen az első rész több mint félmilliárd dollárt hozott – mondja Jon Favreau rendező, aki a film egyik producere is. – De Robert azt mondta, nem fogjuk összecsapni. Segített elmélyíteni a karakterek jellemét, és a cselekményben is fontos változtatásokat javasolt. A végére ahhoz képest, hogy a sztori alapja egy képregény, kész Shakespeare-dráma kerekedett!

            (Iron Man 2 – hazai bemutató: 2010. április)

Top 10 országos (2009. november 26-29.)*

*A Paranormal Activity című filmről nem érkeztek eredmények.


süti beállítások módosítása