látogató számláló

Eric Prydz - Gép nélkül repülni

Eric Prydz mára olyan népszerű DJ, hogy a világ összes pontján látni-hallani kívánják. Csakhogy a világ összes pontja ritkán láthatja-hallhatja, minthogy Eric fél a repüléstől, így fellépéseit többnyire Európára korlátozza. Az európaiak nem kis örömére.

Eric Prydz mára olyan népszerű DJ, hogy a világ összes pontján látni-hallani kívánják. Csakhogy a világ összes pontja ritkán láthatja-hallhatja, minthogy Eric fél a repüléstől, így fellépéseit többnyire Európára korlátozza. Az európaiak nem kis örömére.

Eric Sheridan Prydz egy svéd DJ és producer, aki Londonban él évek óta. Lassan Guiness-rekordot dönt a legtöbb különböző néven zenét megjelentető előadó kategóriában. Prydaként a dallamosabb hangzást preferálja. Amikor Cirez D, kemény, erőteljes underground techno trackeket nyom, amely hazáját, Svédországot híressé tette a műfajon belül. De őt takarja a Sheridan, Dirty Funker, Moo, A and P Project, Axer, Hardform, Dukes of Sluca, és Groove System művésznevek mindegyike, ezek a produkciói egytől-egyig saját kiadójánál jelennek meg.

Amikor saját nevén zenél, nem cifrázza. Igazi klubhangulatú számokat ír, szinte Eric Prydzmindegyikük egy-egy ’80-as évekbeli popslágerre épül. Itt van mindjárt első nagy sikere 2004-ből, a Call on Me, amely Steve Winwood Valerie-jének átértelmezése house-ra. A dal aztán kinőtte a műfaj kereteit, hiszen Európa poplistáin is remekül helyt állt. Sokat köszönhetett erősen vitatott klipjének is, amelynek túlfűtött szexualitását még az akkori brit kormányfő, Tony Blair is kifogásolta. A szexis aerobic és az alatta dübörgő zene mindenesetre egy csapásra híressé tette Ericet.

Prydz következő nagy dobása is egy feldolgozásnak volt köszönhető. A Pink Floyd Another Brick in the Wall című megaslágerét Proper Educationre keresztelte át és produkált belőle house-verziót 2006-ban. Sok fiatal Prydz által ismerte meg a ’80-as évek egyik legmeghatározóbb számát, és nagyot néz, ha az eredetit meghallja.

Eric Prydz - Niton (The Reason)Niton című legújabb dala igen pszichedelikus, pláne a hozzá készült animációs klippel együtt. Valahogy a figurák és az egész miliő az Idő uraira emlékezteti a nézőt. Igen, újra csak a ’80-as évek. Tegye fel a kezét, aki nem félt attól a rajzfilmtől!

Apropó félelem. Prydz 2008-ban kénytelen volt lemondani ausztráliai és új-zélandi fellépéseit, miután pánikroham tört rá a repülőgép felszállása előtt. Azóta többnyire csak olyan helyszínt vállal be, ahová a földön is eljuthat. Pedig, aki ilyen magasságokba jut, mint mostanában Eric, azt bizony repíti a siker.


süti beállítások módosítása