látogató számláló

Elysiumi sci-fi

Neill Blomkamp furcsa figura. Szinte a semmiből bukkant fel 2009-ben, amikor elképesztő sikert aratott egy rövidfilmjéből készült mozifilm, a District 9. A sci-fi vad volt és erőszakos, de ugyanakkor gondolattal teli: a speciális kombináció kultusz-sikert és négy Oscar-jelölést hozott. Valamint egy következő filmet, mely mögött már egy nagy stúdió, nagy költségvetés és sztárok állnak.

Neill Blomkamp furcsa figura. Szinte a semmiből bukkant fel 2009-ben, amikor elképesztő sikert aratott egy rövidfilmjéből készült mozifilm, a District 9. A sci-fi vad volt és erőszakos, de ugyanakkor gondolattal teli: a speciális kombináció kultusz-sikert és négy Oscar-jelölést hozott. Valamint egy következő filmet, mely mögött már egy nagy stúdió, nagy költségvetés és sztárok állnak. A lényeg azért ugyanaz marad. Blokamp, ahogy Matt Damon, az új film főszereplője nemrég nyilatkozta, imádja a nagy fegyvereket, a fura fejű mutánsokat és az erőszakot. És utálja a butaságot.

Az Elysium (Elysium, bemutató 2013 elején) a jövőben játszódik, melynek jómódú polgárai a föld körül keringő űrállomáson élnek; a pusztasággá változott Földön csak a szegények és a betegek maradtak. A történet fordulatait ugyan hétpecsétes titokként őrzik, Damon egy nemrégi sajtóbeszélgetésen mégis elárult pár apróságot:

– Akit én játszom, már belenyugodott, hogy a Földön kell leélnie az életét, de sugárfertőzést kap, és ha életben akar maradni, akkor öt napon belül fel kell jutnia az Elysium nevű űrállomásra. Amit persze nagyon védenek, hiszen az a gazdagok világa.

Partnere, Jodie Foster is a rendező különleges ötleteit, határozott világképét és a nagy robbanások iránti elkötelezettségét emelte ki. Azt mondta, szerinte csodálatos, hogy születhet akció/sci-fi, amely egyszerre szórakoztat és elgondolkodtat... bár számára az volt a legjobb az egészben, hogy végre eljátszhatott egy igazán rossz embert.


süti beállítások módosítása