látogató számláló

Mrs. Lincoln története

A Lincoln egy nagy háború és egy nagy csata története. Az előző az Egyesült Államok véres polgárháborúja, az utóbbi pedig az elnök ravasz és kitartó küzdelme a rabszolgaság eltörléséért. De Steven Spielberg legutóbbi és egyik legsikeresebb filmje elkészítése körül más harcok is folytak...

A Lincoln (12) (Lincoln, hazai bemutató: január 31.) egy nagy háború és egy nagy csata története. Az előző az Egyesült Államok véres polgárháborúja, az utóbbi pedig az elnök ravasz és kitartó küzdelme a rabszolgaság eltörléséért. De Steven Spielberg legutóbbi és egyik legsikeresebb filmje elkészítése körül más harcok is folytak. Például az, amelyiket Sally Field vívta, hogy eljátszhassa az elnök feleségét. Azok, akik már látták a filmet, azt mondják, elképzelni sem tudják, hogy más így életre keltette volna Mrs. Lincolnt, de forgatás előtt ez sokáig nem volt ennyire egyértelmű.

Pedig Field már akkor bejelentkezett a szerepre Spielbergnél, amikor – több mint 10 éve – először került nyilvánosságra, hogy a rendező Lincolnról szeretne forgatni, és 2005 körül, amikor már kezdett körvonalazódni a film, ígéretet is kapott rá. Akkoriban úgy tűnt, hogy az USA legbátrabb elnökét Liam Neeson fogja megformálni – bár még el sem készüt a forgatókönyv. Spielberg számos forgatókönyvíróval tárgyalt és dolgozott, mire végül Tony Kushner igazán nekiláthatott a munkának. Ekkorra viszont Neeson mondott nemet, és ezzel a színésznő esélyeit is rontotta.

– Akkor is úgy éreztem, hogy ezt a szerepet nekem teremtették, amikor egyre kisebb lett az esélyem, hogy tényleg rám osztják – nyiltakozta az eddig 2 Oscar-díjjal jutalmazott színésznő, akinek most jó esélye van egy harmdikra is. – Steven azt mondta, hogy Daniel Day-Lewis oldalán nem tud elképzelni.

Tény: a színésznő egy évtizeddel idősebb partnerénél, és egy magánál 15 évvel fiatalabb figurát kell eljátszania. De Sally Field nem adta fel: kikönyörgött egy próbafelvelvételt, amivel sikerült meggyőznie jövendő rendezőjét és a partnerét is. Spielberg és Day-Lewis egyetértett, hogy tényleg ő az életre kelt elnökfeleség – és döntésük helyességéről egyre többen bizonyosodhatnak meg a világ mozijaiban.


süti beállítások módosítása