látogató számláló

Kritika: 300 - A birodalom hajnala

Mikor folytatást csinálunk egy filmből, mindig a legfontosabb kérdés legyen szemünk előtt: szükség van-e folytatásra? A 300 esetében a legkevésbé sem, mivel egy szép kerek történetet mesélt el. Persze mind tudjuk és látjuk, a pénz felülír mindent.

300ROAE_620.jpg

Ugye a 300 Frank Miller azonos című képregényéből lett feldolgozva. A 300 - A birodalom hajnala meg a Xerxész című képregényből, meg egy készülőben lévőből. Plusz infó, hogy a Xerxész című képregény elég megosztó a képregényvilágban, tehát van, aki szereti, és van, aki nem. Na igen, azok akik nem jártasak a képregények világában, azok pofára fognak esni, ha azt várják, hogy a film cselekménye a 300 után fog játszódni, mert nem így van. Vagyis részben igen, de ezt mindjárt kifejtem. Na, akkor a film története: kapunk egy Xerxész eredet történetet, aztán Eva Green karakterének az előtörténetét, ugye mondanom se kell, hogy mindkettő a 300 cselekményei előtt játszódik. Aztán kapunk egy tengeri csatát, ami az előző film eseményeivel párhuzamosan történik, aztán a film utolsó 20 percében megkapjuk az úgynevezett "folytatást", tehát ami a 300 után játszódik. Ugye most jön a kérdés, hogy ez miért baj? Hát, mert míg a 300 lineáris volt, ami működött, itt kapunk egy események között össze-vissza ugrálós filmet, ami pont nem illik bele a film stílusába. Túl sok a felesleges szövegelés, az előtörténetek sablonosak, és klisék halmazával van tele. Persze vannak csaták a filmben, és 300 liter vér is, de unalmas. Főleg úgy, hogy csak tengeri csaták vannak, amire az ember először tátott szájjal figyel. Figyeli az eseményeket, aztán az ötödik tengeri csatánál már inkább kimenne a mozi teremből, legalább is velem így volt. A lassításokat is túlzásba vitték, színészi játék nem valami jó, és hiányoznak azok a nagy monumentális jelentek, amik az előző részben megvoltak.

Összegezve: pocsék film lett, összecsapott, átgondolatlan. Próbálta az elődjét túlszárnyalni, de nem sikerült neki. Nekem egyszer bőven elég volt megnézni.


süti beállítások módosítása