látogató számláló

Kritika: Csillagok között

Christopher Nolan legújabb filmjéről számolunk be nektek! 

Interstellar_p7.jpg

SPOILERMENTES

Imádom a sci-fit, mind könyvben, mind filmben egyaránt. Főleg azokat a sci-fi történeteket, amik a nem túl távoli jövőben játszódnak és az emberiség a galaxisba történő kijutásáról, az anyabolygó elhagyásáról szólnak. Mikor meghallottam, hogy lesz ilyen film idén egyből tudtam, hogy LÁTNOM KELL!

A Csillagok között című filmet eredetileg Spielberg rendezte volna (hála az égnek, hogy nem így lett), de ő visszalépet a projektből, így megkaphatta Nolan a rendezői széket. Sőt az öccsével Jonathan Nolannel át is írták a Spielbergnek készült forgatókönyvet a saját szájízük szerint. Biztos, hogy sokan nem kedvelik Nolant, de én pont az ellenkező táborba tartozok, bár imádni nem imádom, de amiket idáig letett az asztalra, azokat egytől-egyik jó filmeknek tartom.
És most a filmről. Bármennyire is azt sugallja a korhatár besorolás és a film egy-egy jelenete, hogy ez egy családi mozi, ne higgyétek el! Oké, lehet rá gyereket vinni, csak az baromira semmit se fog érteni a filmből. Na, hogy ezt tisztázzuk, a lényegre is térnék. Ez a film egy mestermű. Ha minőségi, jó sci-fi filmet akarsz nézni, ami még el is gondolkodtat, akkor szívből ajánlom. Nolan ugyan is megcsinálta a saját 2001: Űrodüsszeiáját. És igenis méltó, hogy a 2001-gyel egy napon emlegessék az Interstellart.
A film látványvilága valami eszméletlen. Nekem személy szerint az a jelenet tetszett a legjobban, és szerintem az volt a leglátványosabb is, mikor Cooper (Matthew McConaughey) és a tudósokból álló csapata belement a féregjáratba. Végig tátott szájjal néztem azt a jelenetet. Szólva igen, aki teheti, az tényleg IMAX-ben nézze meg a filmet, mert érdemes. Főleg úgy, hogy egy-egy jelenetet kifejezetten IMAX vászonra terveztek.

A film történetébe nem nagyon szeretnék belemenni, csak röviden leírnám: a Föld egyre jobban lakhatatlanná válik. Ezért Cooperre (Matthew McConaughey), a képzett pilótára hárul a feladat, hogy a NASA tudósait eljuttassa a féregjáratba, és onnan olyan bolygókra, amik megfelelnének az emberiség letelepedésére. Tényleg, ha jobban belemennék, végig spoilerezném az egész filmet, azt meg nem akarom. Szóval a Csillagok között az emberiség jövőjét boncolgatja, ami elég aktuális téma a tudósoknál és folyamatosan keresik a megoldásokat. A film egy elég jó megoldással rukkol elő, ami számomra nagyon elgondolkodtató volt és egyben szép is. Szóval mindenképp érdemes megnézni a filmet. A színészek is nagyon jó voltak. Matthew McConaughey csodás volt. Ezért az alakításáért simán oda adnék egy újabb Oscar-díjat. Még akit ki kell emelnem, az Mackenzie Foy, aki McConaughey tíz éves lányát alakította, szerintem ő is nagyon jó volt. A többi színész is, de rájuk nem hárult akkora feladat mit McConaughey-re. Nolan szinte mindig kapja a női karakterei miatt a kritikákat, hogy egysíkúak és a történet szempontjából nincs nagy jelentőségük, hát ennél a filmnél ez nem mondható el. Szerintem Anne Hathaway és Jessica Chastain karaktere is többdimenziós volt és lényeges szerepet töltöttek be.
Mint a legtöbb Nolan filmnél most is Hans Zimmer komponálta a zenét, és itt is remek munkát végzett. Alig várom, hogy külön meghallgassam a film zenéjét, mert szerintem nagyon jól sikerült, és Zimmer zeneszámaiban is érezni némi 2001 utóhatást.

Hát, zárásként csak annyi tudok mondani, hogy ezt a filmet látni kell, mert zseniális, mint mondtam pár sorral feljebb, mestermű! Katartikus élményben lesz része annak, aki megnézni a filmet. Érzelmekkel teli történet a Csillagok között, szóval mindenki vigyen zsebkendőt, mert lehet, hogy eltörik a mécses. Minél hamarabb szeretném a polcomon látni a a többi Nolan-film között.

Rajongj értünk Facebookon vagy Twitteren!


süti beállítások módosítása