látogató számláló

Kritika: Amerika Kapitány - Polgárháború (Captain America: Civil War)

Belső viszály.

Márciusban Batman és Superman csapott össze egymással, májusban pedig a Bosszúállók. Nem vagyok rajongója a Marvel Filmes Univerzumnak, de aki követi az oldalon fellelhető filmes beszámolóimat, az tisztában is van vele. A mostani Amerika Kapitány filmre is úgy ültem be, hogy lesz ami lesz. Nem köntörfalazok: a legrosszabbra számítottam. És bármennyire is úgy ültem be a filmre, hogy utálni fogom, kifejezetten pozitívan csalódtam.

cacw_pic_620.png

Na, nem kezdem el ezek után az összes, a Marvel stúdió által kiadott filmet egekig magasztalni, mert azok még mindig rosszak. De az Amerika Kapitány: Polgárháború tényleg egy jól összerakott képregénymozi. Persze a csavarok kiszámíthatóak, és sok baki van a filmben. De ez volt az első MCU-s szuperhősös mozi, amit komolyan lehetett venni, és próbált több lenni, mint egy szuperhősös mozi. Azért írom, hogy csak próbált, mert amint bejönnek a "vicces" szuperhősök - és ez nem lesz spoiler, mert az előzetesekben láthattuk őket -, mint Pókember, a Hangya, Sólyomszem, oda az addig felépített komoly hangvétel. Ám mikor nem ezek a karakterek vannak a középpontban, a történet is visszarázódik a komorabb hangvételre.
Értékelem a készítők munkáját is, akik képesek voltak egy jól kidolgozott konfliktust megteremteni a Bosszúállók csapatának. Sőt nem butították le, hogy Amerika Kapitány oldala a jó és Vasemberé a rossz. Mert erről szó sincs. Egyik oldal se tökéletes - igen, a Kapitányé se az - legalábbis számomra mindegyik oldalnak voltak megkérdőjelezhető elvei, értékei. A figurák emberi módon cselekednek, sőt a film főgonoszának is jól ki lett dolgozva a motivációja. És ez számomra üdítő volt.
Persze a jól kidolgozott konfliktusnak ára van. Nagyon lassan indul be a film, de miután a szituáció ismertetve van a nézővel, onnantól nincs megállás. Remélem, Zack Snyder is látni fogja a filmet, mert ég és föld a Polgárháború és a Batman Superman ellen. Így kell konfliktust teremteni! Sőt az új szuperhősökre is jut elég idő a filmben, szóval nem véletlenül kettő és fél órás a film.

A színészi alakítások rendben voltak, a zene jó volt, végre nem valami semmitmondó zenei aláfestést kapunk. A CGI is tűrhető volt. Az akciójelenetek is korrektül ki voltak dolgozva, főleg a gigászi összecsapás, ahol a szereplők egymásnak esnek. Nagyon jó jelenet volt, és nagyon sokáig néztem volna, ahogy tépik egymást.

Viszont ez a film meggyőzött róla, hogy az új Pókember filmre ne üljek be. Ismerem, és sok Pókember képregényt olvastam, de iszonyat idegesítő volt a jelenléte és azok a poénok amivel dobálódzott. Úgy látszik, kinőttem a Pókember stílusú karakterekből, nem véletlenül nem veszek már Pókember képregényt. Viszont aki vevő rá, az biztosan bírni fogja a hálószövő legújabb kalandját. Azt meg már szerintem senkinek sem kell elmondanom, hogy stáblista alatt és után bónuszjelenet van.

Összegezve, számomra ez volt a legjobb szuperhősös film amit a Marvel stúdió a képembe tolt. Sajnálom, hogy csak ilyen későn jöttek rá, hogy így is lehet filmet csinálni, de bízom benne, hogy minőségileg ehhez hasonló lesz a stúdió többi munkája is. Kivéve a Pókember-film, mert az így is rossz lesz... 

EXKLUZÍV: Doctor Strange - szinkronizált előzetes

civilwar_hun_p2_620.png


süti beállítások módosítása