látogató számláló

Kritika: Suicide Squad - Öngyilkos osztag (Suicide Squad)

Öngyilkos bevetésen.

A Suicide Squad - Öngyilkos osztag sok tekintetben rizikós projektnek számít. Kezdve azzal, hogy számtalan olyan karakter szerepel a filmben, akik nem kaptak semmilyen eredettörténetet különálló filmként Az acélemberrel útjára indított mozis univerzumban, sőt egy karakter sem! Persze felmerül a kérdés, hogy tényleg érdemes-e mindegyik karaktert alaposan megismerni vagy elég a filmben elhinteni egy-egy mondatot a hátterükről, motivációjukról. Szerintem ezek a kérdések a karakterek mélységétől függenek a leginkább.

suicide_squad_team.jpg

Mikor én elkezdtem utánanézni azon figurák élettörténetének, akik a filmben szerepelni fognak, azért találtam egy-egy olyan karaktert, akiről úgy gondoltam, hogy elég sok mindent kéne megtudni, hogy ténylegesen átjöjjön a karakter személyisége a nagy vászonra átdolgozott változatban. Persze most azt is fel lehet hozni, hogy a konkurens filmes univerzumban, A galaxis őrzőiben szereplő tagok se kaptak különálló filmeket. És habár én nem szeretem James Gunn filmjét, azért egy pozitívuma mégis van: hogy a karaktereket szépen bemutatta és a közöttük lévő interakciók is működtek. (Persze tény, hogy A galaxis őrzői kevesebb tagból áll, mint az Öngyilkos osztag.) Egy szó, mint száz, a karaktereket külön-külön bemutatni a megfelelő mértékben, ráadásul egy épkézláb történetet is elmesélni egyben, nem kis kihívás.

Ha már karakterek, akkor a másik nagy gond lehet a tárgyalt filmben, hogy elég időt kell kapnia Jokernek. Miért? Hát mert mindenki rá kíváncsi! Mind a képregény-rajongók, mind a DC Comics filmes univerzum kedvelői, de meg merem kockáztatni, hogy az átlag mozinéző is. Szóval mindenki! Jokernek elég időt kellett adni a filmben, ami szintén nem kis feladat, lévén, hogy Joker mellett számtalan (új) karaktert felvonultat a film. És még Joker is egy új Joker! A másik ilyen figura Harley Quinn. Ám szerencsére ez a két karakter fedi egymást, mármint ők a legtöbb esetben együtt járnak.

A harmadik rizikófaktor, hogy a DC-nek idén, így az év felénél fel kell mutatnia végre egy jó szuperhősös mozit. Tekintve, hogy az egyik legígéretesebb projektjük, a Batman Superman ellen nem sikerült jól. És most lehet azzal jönni, hogy "de hát a bővített változat már jobban sikerült". Erre csak azt tudom mondani, hogy akkor miért küldték moziba úgy, ahogy. Az emberek nem egyszer ültek már be több, mint 3 órás filmre. Szóval innentől kezdve ezt se a stúdiónak, se Zack Snydernek nem lehet megbocsátani. És bár márciusban azért nem sokat lehetett változtatni a Suicide Squadon, azért mindenki abban reménykedett, mind a stúdió, mind a rajongók, hogy egy jó filmet hoztak össze. És most, augusztusban már számunkra is kiderülhet, hogy a DC Comics filmes univerzuma végre felemelkedik vagy ismét a porig süllyed.

suicidesquad_joker_quinn_620.jpg

Most, így a film megnézése után bátran kijelenthettem, hogy nem lett rossz film a Suicide Squad, bár tökéletesnek se mondanám. Vannak hibái és a film második fele kissé unalmasra sikerült, de mindenképp érdemes megnézni. Ami nagyon tetszett, hogy a karakterek pont annyira vannak bemutatva, amennyire kell. Persze nem egyenlő arányban, tehát például Deadshotról vagy épp Harley Quinnről sokkal több információt kapunk ahhoz, hogy megszeressük őket. A többiekről már nem annyit, de szerintem, ez jól van így. Félreértés ne essék, a többiek is megkapják a maguk idejét, de az ő történetük nem annyira kiforrott. Még El Diablo és a Varázslónő figurái azok, akik több időt kapnak a film cselekményében. Természetesen a szereplők közötti interakciók nagyon működnek. Nekem az tetszett a legjobban, ahogy Deadshot és Rick Flag egymást kóstolgatják.

Ami sokaknak zavaró lehet, hogy a film első fele olyan, mint egy videoklip-gyűjtemény. Ez alatt azt értem, hogy bemutatnak egy karaktert és alávágnak egy híres zenét (Pl: Animals - House of the Rising Sun, vagy a The White Stripes - Seven Nation Army, és még az előzetesekben hallott számok). Ez a megoldás nekem kifejezetten tetszett, mert illett a film stílusához. Bár megértem, hogy egy idő után többeknek unalmassá teheti a filmet. Sőt innentől kezdve nem is értem, hogy Steven Price-nak, a film zeneszerzőjének mi dolga volt, mert szinte ilyen híres zeneszámokkal van teletömve a film (még a második fele is, de az nem ennyire).
A második felvonás meg maga az akciózás, ami eleinte működik, de elég hamar átmegy unalomba, mert semmi változatosság nincs benne. A CGI engem nem zavart, bár tény, hogy nem ez a film lesz a leglátványosabb az idén. De kit érdekel a látvány, mikor ez a film jobban sikerült, mint a Batman Superman ellen?

Na és most jön a lényeg: milyen lett az új Joker? Nagyon erőltetett! Jared Letót én jó színésznek tartom, de amit itt leművelt, az siralmas volt. Lehet, hogy a rendezői utasításokkal voltak bajai, de nagyon nem működött ez a figura. Olyan érzésem volt, hogy próbált jobb lenni, mint Heath Ledger, csak nem sikerült neki. Szerencsére elég keveset szerepel, szóval nem sokszor kellett elviselnem, de amikor igen, az valami tragikus volt.
Egy Jokertől minimum annyit várok, hogy uralja a vásznat. Átjöjjön az, hogy ő tényleg a legeslegnagyobb bűnöző Gothamben. Ebből viszont semmit nem éreztem.
Viszont Harley Quinn iszonyat jó volt! Margot Robbie nagyon eltalálta a karaktert, élvezet volt őt nézni. Sőt a közös jelentekben, mikor Margot és Jared együtt szerepelnek, simán lealázta Letót.

A film legnagyobb erőssége mégis az, hogy képes volt ennyi új karaktert bemutatni és mellette egy épkézláb történetet is elmesélni. Persze a főgonosz motivációjául egy régi kaptafa szolgál: uralni a világot és legyőzni azokat, akik meg akarják akadályozni ebben. Szóval a szokásos...

Összegezve: a Suicide Squad - Öngyilkos osztag egész jó film lett. Ha karakteresebb főgonoszt kapott volna és az akciójelenetek is változatosabbak lettek volna, akkor meg merem kockáztatni, hogy ez lett volna az idei év egyik legjobb filmje. Remélem, David Ayer tanul a hibájából és legközelebb jobbat alkot. Bár minden elismerésem neki, mert ő legalább egy jó filmmel bővítette a DC Comics moziuniverzumát, nem úgy mint, Zack Synder.

Suicide Squad - Öngyilkos osztag (Suicide Squad) - a magyar hangok

suicidesquad_hun_p3.png


süti beállítások módosítása