látogató számláló

Top 10: 2016 legjobb filmjei

Lassan a hátunk mögött hagyjuk az idei évet, így arra gondoltam, hogy összeállítok egy toplistát az idei év legjobb filmjeiről. Bár a múltkor már feszegettem a témát, hogy az idei filmtermés nem volt valami maradandó, de miközben próbáltam összeszedni az általam legjobbnak ítélt darabokat, egyre inkább rájöttem, hogy azért 2016-ban is születtek emlékezetes alkotások. Persze ez egy szubjektív összeállítás, nekem az alábbi filmek okoztak maradandó élményeket. Remélem, Nektek is megannyi filmes élményben volt részetek, mint nekem. Nem is húznom tovább az időt, íme az én top 10-es listám.

10. Rendes fickók (The Nice Guys)

Shane Black visszanyúlt a gyökerekhez, és milyen jól tette! Nálam a Vasember 3. részével nagyon leszerepelt. Hiába volt ő az egyik forgatókönyvírója a filmnek, az a bizonyos Shane Black-féle tökösség egyáltalán nem mutatkozott meg a végeredményen. A Rendes fickók viszont már egy igazi badass, szórakoztató film lett. A ’70-es évekbeli Los Angeles ténylegesen megelevenedik a filmben, köszönhető a remek díszleteknek, öltözékeknek és az akkori nagy slágereknek. A Russell Crowe és Ryan Gosling közötti dinamika nagyon jól működött, de a legnagyobb érdem mégis a 15 éves Angourie Rice színészhölgyé. A filmben Gosling lányát alakítja és remekel a szerepben. Érdemes lesz követni a pályafutását, mert lehet, hogy pár év múlva Oscar-jelölt is válhat belőle, sőt haza is viheti a díjat.

top10_2016_10.png

9. Deadpool

Úristen, egy szuperhősös mozi? Bizony! Deadpool végre egy méltó filmadaptációt kapott. A készítők hűek voltak a képregényhez és a film ugyanolyan szórakoztatóra sikeredett, mint az alapanyag. Ez a film az iskolapéldája annak, hogy hogyan is kell egy jó szuperhősös eredettörténetet a vászonra vinni. Bár sokat lehetett olvasni a folytatás körüli mizériáról, de jelenleg úgy tűnik, hogy minden helyreállt körülötte. Csak bízni tudok abban, hogy David Leitch, a második rész rendezője folytatja azt a vagányságot, amit Tim Miller az első részel megalapozott.
Kritikánkat a filmről itt olvashatjátok. 

deadpool_banner_620.jpg

8. Az ember, aki mindent tudott (Swiss Army Man)

Ez a film nem semmi élményt nyújtott nekem! Természetesen pozitív értelemben mondom ezt. Én mindenkinek ajánlom, hogy tekintse meg, mert nagyon érdemes. Az idei év egyik legkülönlegesebb alkotása. Nagyon komoly mondanivalója van és úgy adja át, hogy a film nézése közben sokszor nem tudtam eldönteni, hogy sírjak vagy nevessek az adott helyzeten. Mert azokat a komoly témákat, amiket boncolgat, nagyon sokszor komikus elemekkel mutatja be a nézőnek, így ez a kettősség mindig bennem volt, de ez egyáltalán nem baj. Sőt kifejezettem örültem, hogy van végre ilyen produkció is, ami elég bátor ahhoz, hogy meglépje ezt. Aki nem ismeri az alkotást: ebben a filmben játszik az egykori Harry Potter (Daniel Radcliffe) egy fingó hullát, de higgyétek el nekem, ez a film sokkal többről szól, mint azt elsőre gondolná az ember.

top10_2016_08.png

7. Hell or High Water

Ja, hogy nem is hallottál erről a filmről? Hát, pedig érdemes megnéznie mindenkinek, főleg azoknak akik imádják a westernt. A film legnagyobb erőssége a remek forgatókönyv és az, hogy végre egy produkció ami nem a megszokott klisékből áll, hanem képes még így 2016-ban is valami újat adni a nézőknek. Örülök, hogy születnek még ilyen alkotások, mint a Hell or High Water, mert ezek azok a filmek amik számtalan értéket tudnak felmutatni és gondolkodásra tudják késztetni a nézőt. Itt nincsenek jók, se rosszak, se szuperhősök, se gagyi ellenségek, akik már megint elakarják pusztítani a földet. Hétköznapi embereket látunk, akik a saját igazukért harcolnak. Van egy testvérpár (Ben Foster és Chris Pine), akik Texas államban bankokat rabolnak. Nyomukban pedig két Ranger (Jeff Bridges és Gil Birmingham). És hogy miért rabolja ki a bankokat a testvérpár? Hát, azt nem mondom el, mert tényleg minden kedves olvasót arra akarok rávenni, hogy tekintse meg ezt a filmet. Érdemes!

top10_2016_07.png

6. Cloverfield Lane 10 (10 Cloverfield Lane)

A 2008-as Cloverfield jónak jó volt, de nem hittem volna, hogy a Cloverfield Lane 10 köröket fog verni az elődre. Adva van egy bunker három idegennel, akik alig ismerik egymás, a közöttük lévő feszültséget szinte tapintani lehet. Két ok is van, ami miatt ez a film olyan közel áll a szívemhez. Az egyik, hogy a film atmoszférája zseniális. Ez a bezártság és az a nagy rejtély, hogy mégis mi a fene folyik odakint, olyan feszültséget teremt, hogy azt a legtöbb horror film megirigyelheti. A másik erős pontja a filmnek a színészgárda. Oké, hogy John Goodman olyat alakít, hogy azt már rég láttam tőle, na de Mary Elizabeth Winstead a modernkori Ripley! És itt meg is ragadnám az alkalmat, hogy mindenki figyelmét felhívnám a színésznőre. Mert tényleg olyan tökös, erős női karaktert alakít, amit csak a ’80-as években láthattunk Sigourney Weavertől és Linda Hamiltontól. Szóval nem is értem, hogy ha Hollywoodban valaki egy akcióhősnőt keres, miért egyből Scarlett Johansson neve merül fel. Oké, hogy Scarlettel sincs bajom, de egy kicsit idegesítő, hogy lassan már csak őt lehet látni akcióhősnőként, mikor itt van Mary Elizabeth Winstead! Zárásként csak annyit, hogy Vote for Winstead!

top10_2016_06.png

5. Hurok

Vége annak az időszaknak, hogy a magyar filmek rosszak. Felejtse el mindenki ezt a rossz beidegződést. Azt aláírom, hogy hiába van Magyar Nemzeti Filmalap, azért becsúszik egy-két kevésbé jó alkotás (idén pl: Cop Mortem), na de nézze már meg mindenki, hogy idén micsoda kaliberű magyar alkotások születtek. Persze lehet, hogy nem a Hurok lett a legjobb magyar film idén, lehet erről vitatkozni napestig, de számomra ez a film egy nem mindennapi élményt adott. Szóval tessék nézni magyar filmeket!
Kritikánkat a Hurokról itt olvashatjátok. 

hurok_pic01.jpg

4. Kubo és a varázshúrok (Kubo and the Two Strings)

Bár én nagy Pixar rajongó vagyok, sőt aláírom, hogy elfogult is vagyok velük szemben, de az idei animációs filmdömpingben a Szenilla nyomában alulmaradt. Nem azt mondom, hogy rossz film volt, de a tavalyi Agymanókhoz vagy bármelyik klasszikus Pixar alkotáshoz nem ért fel. De nem szomorkodok, mert az utána keletkezett űrt a Kubo és a varázshúrok befoltozta. A stop motion technikával készült filmekért mindig is odavoltam. Engem a mai napig lenyűgöznek ezek a filmek és egyrészt hihetetlennek tartom őket, másrészt emelem kalapom a készítők előtt, akik be merik azt vállalni, hogy a filmjüket ezzel a technológiával fogják elkészíteni. Mert azt tudni kell, hogy egy ilyen mű elkészítése nagyon időigényes, de természetesen a sok munka meghozza a gyümölcsét és ez a Kubo és a varázshurok című filmen is látszódik. Remélem, a legjobb animációs film kategóriában a Kubo fogja haza vinni az Oscar-díjat, mert simán megérdemli. Egy hihetetlenül izgalmas kalandot tár a néző elé, remek karakterekkel és csodás látvánnyal fűszerezve azt. Sőt, nem kis meglepetéseket tartalmaz a film, szóval mindenkinek tudom ajánlani, hogy nézze meg.

top10_2016_04.png

3. Kaliforniai álom (La La Land)

Az Emma Stone-Ryan Gosling páros többszörösen bevált recept és ebben a filmben sincs máshogy. A közöttük lévő kémia itt is tökéletesen működik, és jó őket együtt látni a vásznon. A Kaliforniai álom remek kis film, egy kis nosztalgiázással fűszerezve. A főszereplő páros mellett a film másik nagy erőssége a zene. Egyszerűen remekek. Plusz egyáltalán nem giccses a film - persze biztosan lesz olyan, akinek az lesz, de nekem egyáltalán nem tűnt annak. Egy hangulatos kis film (musical?), kiváló operatőri munkával.

top10_2016_03.png

2. Éjszakai ragadozók (Nocturnal Animals)

Jake Gyllenhaal benne van a filmben. Ennyi azt hiszem, elég is, mehetünk az első helyezettre. Ó, hogy ez nem elég? Hát legyen… Az Éjszakai ragadozók két film egyben úgy, hogy egyáltalán nem omlik össze. Emellett erős képi világgal, remek vágással rendelkezik. Sőt nagyszerű színészek vannak benne. Jake Gyllenhaal mellett itt van Amy Adams (van mikor kivágott felsőbel. Éljen!) meg Michael Shannon aki szintén remekel. Na meg az is nagy szó, hogy a filmet többféleképpen lehet értelmezni, és magát a befejezést is. Szóval nálam ez a mű nem "egyszer nézős", az tuti! Az év legjobb thrillerje és ez a film feledtette velem A lány a vonaton című förmedvényt is.

top10_2016_02.png

És akkor dobpergés, teljes a feszültség, lássuk hát az első helyezettet. Íme:

1. Érkezés (Arrival)

Sci-fi rajongóként nagyon örültem, hogy idén egy elég komoly hard sci-fit kapunk, ami elgondolkodtatja az embert. Amy Adams remélem, ezért az alakításáért Oscar-díjat fog kapni, mert szerintem nagyon is megérdemli. Denis Villeneuve ezzel a művével is bebizonyította, hogy érdemes a nevét a nagyok között emlegetni. Többet nem is mondanék, ha valaki nem olvasta a filmről a kritikánkat, az ide kattintva megteheti. Ott bővebben kifejtem, hogy szerintem miért érdemli meg az Érkezés, hogy az év filmje legyen.

top10_2016_01.png

Nos, ennyi lett volna. Ha gondoljátok, osszátok meg velünk a saját listátokat, vagy azt, hogy mennyire értetek egyet ezzel a listával (és mennyire nem).


süti beállítások módosítása