látogató számláló

Kritika: Ralph lezúzza a netet (Ralph Breaks the Internet)

Netezzünk!

A 2012-ben debütáló Rontó Ralph elkalauzolta a nézőket a játéktermi játékok kalandos világába. Sőt a felszíne alatt igen fontos üzenetet is hordozott magában. Szóval egy igazi családi mozit sikerült összehoznia a Disney-nek, de a folytatásra igen sokat – 6 évet – kellett várni, ám végül január 10-én a hazai mozikba is berobban Ralph és Vanellope legújabb kalandja.

A történet mozgatórugóját az adja, hogy Vanellope játékgépe, a Cukorláz elromlik. Ezért hőseink ellátogatnak az internet világába, hogy megszerezzenek egy a játékhoz tartozó igen ritka alkatrészt. Ám azzal ők se számoltak, hogy az interneten nem szokás csak úgy, ingyen alkatrészeket kapni, ezért pénzt kell gyűjteniük a vásárláshoz...
A folytatásban minden benne van, amit egy kortárs animációs filmtől elvár az ember. Mivel hőseink egy olyan területre tévednek, ahol a lehetőségek korlátlanok, így a készítők elengedhették a fantáziájukat, ami a látványon meg is látszik. Emellett a film másik vitathatatlan erőssége, hogy az internet világának a működése is ötletesen van reprezentálva. Viszont hiába dolgozott több író a folytatás forgatókönyvén, Ralph mostani kalandját mégsem tudnám jobbnak mondani az első résznél. Kétségtelen, hogy számos érdeme van a folytatásnak, de az összhatáson már nem érződik az újdonság, vagy épp az eredetiség, hiába játszódik új helyszínen a cselekmény. Nem azt akarom mondani, hogy rossz lenne a film, szimplán arról van szó, hogy „csak” egy korrekt animációs mozit kapunk. Ezzel nem mondok ellent a korábban leírtaknak, ugyanis a folytatásban minden benne van, amit általában elvár az ember egy animációs filmtől, de azok a plusz dolgok, amikkel Ralph és Vanellope első kalandja több volt, mint korrekt, a folytatásban nincsenek, vagy épp csak alig vannak jelen.

Az internet világa bár ötletesen van kivitelezve, de nagyon felületesen van ábrázolva egy-egy aspektusa. Ugyan sok honlapra tévednek hőseinek – sőt még a dark web-et is megjárják –, de az internet sötét oldalára kevesebb hangsúly fektettek a készítők. Persze megértem, elsősorban gyerekeknek készült a film, de mivel a mostani fiatalok szinte a cybervilágban nőnek fel, azért nem árt egy kis tanulság arról, hogy hogyan is érdemes okosan használni az netet. Egy jelenetben Ralph kommenteket búj, természetesen a legtöbb negatív töltetű, de a tanulság, hogy felelősségteljesen legyünk internetfelhasználók, a készítők oldaláról elmarad. És csak annyit mond az egyik karakter Ralphnak, hogy „az internet első szabálya: ne olvass kommenteket”. Abszolút semmi oktató jellegű feloldozás nem volt a jelentben, és még elég sok kihagyott ziccert tartogat a film. E tanulságok helyett kapunk egy fontos, de már százszor hallott leckét a barátságról. Persze utóbbi is fontos, de valahogy ennél többet vártam.

Viszont hogy ne csak a negatívumokról legyen szó: a látvány és az ötletesség mellett egy igen nagy teljesítménye a filmnek, hogy drámai pillanatokat, valamint feszült hangulatot is tud teremteni úgy, hogy egy főgonosz sincs a filmben.
És mint azt korábban említettem, Ralphék számos oldalt meglátogatnak, közöttük az Oh My Diseny-t, ahol Vanellope találkozik a hercegnőkkel; és igen, tényleg viccesre sikeredett az a jelenet. Az egyik, ha nem a legjobb. Sőt a magyar szinkron készítőinek jár a pacsi, mivel ahol tudták, ott a hercegnő eredeti magyar hangját kérték fel a munkálatokra. A Disney pedig képes volt saját magának görbetükröt mutatni. De természetesen a sok önirónia mellett azért a feminin hangvételt is meg tudja ütni, ami az utóbbi években a stúdiónál elég nagy divat lett, csak néha túl tolja. Illetve meglepett, hogy az a stúdió, amely teljes mellszélességgel kiáll a diszkriminatív megnyilvánulások ellen, és a tulajdonában lévő más stúdióktól is elvárja ezt, képes mégis egy diszkriminatív jelentet benne hagyni a kész filmben. Az előzetesek is lelőtték azt a poént, hogy a többi hercegnő nem érti, mit mond Merida, mert ő másik stúdióból származik. Vajon tényleg azért nem értik? Nem azért mert skót? Gondolkodjunk el ezen mind.

Összességében nem rossz film a Ralph lezúzza a netet. A Ralph és Vanellope közötti kapcsolatot továbbgondolták a készítők, de tették ezt úgy, hogy az új karakterek teljesen felületesen lettek bemutatva. Valamint Henry Jackman számai nem rosszak, de egy-egy pörgősebb jelenethez jobb lett volna inkább licencelt számokat választani. Viszont a látvány és a környezet pazar, ami miatt megéri meglesni ezt a kis kalandot. Én továbbra is azt vallom, hogy a Disney-től inkább nézek ehhez hasonló animációs filmeket, mint megint egy újabb élőszereplős feldolgozást!
És talán nem árulok el meglepő dolgot azzal, hogy érdemes kicsit tovább bent maradni a moziteremben, ugyanis a stáblista közben, meg a végén is kapunk plusz jeleneteket.


süti beállítások módosítása