látogató számláló

Kritika: Bosszúállók - Végjáték (Avengers: Endgame)

Itt a vég.

SPOILERMENTES!

Kezdeném azzal, hogy hatalmas nagy pacsi a Bosszúállók: Végjáték marketingosztályának, mivel tényleg olyan előzeteseket szerkesztettek, amik teljes mértékben spoilermentesek voltak. Igaz, ahogy közeledik a premier napja, úgy lehet egyre inkább belebotlani újabb és újabb tv szpotokba, amik azért már sok új jelenetet tartalmaznak, amik rombolhatják a meglepetés erejét, de nyilván mindenki saját felelősségére tekinti meg ezeket.

Mindazonáltal kicsit vicces a Marvel Studios kapcsán a spoilermentességről beszélni, ugyanis számomra a Bosszúállók: Végtelen háború egyik leginkább fájdalmas húzása az volt, hogy a film végén pofátlanul látszódott, hogy azok a karakterek hullanak el, akikre a stúdió a továbbiakban még építkezni fog. Akkor már lehetett tudni, hogy lesz új Pókember-rész, a pozitív kritikai és nézői fogadtatás alapján új Fekete Párduc-film is, sőt A galaxis őrzőinek is meg kell kapniuk a maguk folytatását, hiszen Adam Warlock vár rájuk. Viszont az ember akarva-akaratlanul is bizakodik benne, hogy ha már a marketing során ekkora titkolózás van a Végjáték kapcsán, akkor tényleg valami hatalmas csavarokkal megtűzdelt filmmel lesz dolga, ami a stúdióra pont ráfért volna, mivel a Marvel Kapitány szerintem iszonyatosan gyengére sikerült.

Ezek után jöhet a kérdés, hogy milyen is lett végül a Végjáték. Nos, olyan, amitől teljes mértékben féltem: átlagos. Sajnos ugyanazt a szintet képviseli, amit a Marvel Kapitány. Az egész film alatt minden egyes jeleneten érződött, hogy a Russo testvérek elfáradtak. Belefáradtak a szuperhős klisékbe, de magába a franchise-ba is. Sőt hiába háromórás a film, egyszerűen semmi vérfrissítést, de még csak hatalmas csavarokat sem tartalmaz. A teljesen megszokott Marvel kliséket kapja meg a néző már sokadjára.

A film lényegében három felvonásra osztható. Az elsőben az látható, hogy az emberiség és a megmaradt szuperhősök hogyan dolgozzák fel azt, hogy a világ fele már nincs közöttük. Ez így leírva szerintem elég jól hangzik, sőt nekem kifejezetten tetszett, hogy az emberek oldaláról is be van mutatva a gyász feldolgozása. Bár itt hozzátenném, hogy igen kevés jelenettel van ez érzékeltetve, de ami van, az elég hatásos. Sokkal inkább a szuperhősök szemszögéből van bemutatva Thanos csettintésének a következménye: van, aki próbál továbblépni, van, aki teljesen elhagyta magát és van, aki kifordult magából. Ezek is hatásosak lehettek volna, ha végre a készítők nem próbálnak meg mindent humor formájában bemutatni, hanem egy kicsit hagyják, hogy a komorabb hangvétel is érvényesüljön. Így aki azt mondja, hogy a Végjáték a legkomorabb Marvel-mozi, az egyszerűen hazudik. Egyáltalán nem érződik komorabbnak, vagy épp sötétebbnek a többihez képest - sajnos.
A második felvonás pedig az, amire mindenki számított. Csak az a baj, hogy a terv megvalósítása hiába látványos, nem valami lendületes, és súlytalannak érződik. A harmadik felvonás meg egy hatalmas nagy CGI orgia, megspékelve egy csomó olyan giccses jelenettel, amit a rajongók látni akartak. Amivel nincs is baj, de az egészen érződött, hogy csak a fanok miatt kerültek bele ezek a jelenetek, hogy a film nézése közben orgazmust kapjanak. Túlságosan erőltetettnek érződtek ezek a dolgok, a végső csatának pedig hiába hatalmasabb a kerete, a belseje üresnek érződik.

De ami a legnagyobb csalódás, az maga Thanos. A Végjátékban minden adva lett volna, hogy a motivációja sokkal jobban ki legyen bontva, el legyen mélyítve a jelleme, de szimplán egy egyszerű üresjárat lett a vége, és ezzel a készítők Thanost lehúzták a tucat Marvel-gonoszok szintjére.

Összegezve: minden, amire számítani lehetett, hogy benne lesz a Végjátékban, többé-kevésbé benne volt, ezáltal az egész cselekmény súlytalannak érződik, a háromórás játékidő pedig indokolatlannak. A Végjáték szimplán egy rajongói mozi, rajongóktól, aminek megvan az ára. Leginkább a Marvel Moziverzum fanjai fogják örömüket lelni a Bosszúállók legújabb kalandjában, mindenki más azért készüljön, hogy a Végjáték hiába akar jobb és nagyobb lenni, az összhatáson nem ez fog érződni.


süti beállítások módosítása