látogató számláló

Kritika: Raya és az utolsó sárkány (Raya and the Last Dragon)

Mese az emberi természetről.

Megnéztük a Disney legújabb animációs filmjét, a Raya és az utolsó sárkányt. A stúdiónál az utóbbi években animációs fronton pozitív változásokat lehetett tapasztalni; gondolok itt a Hős6osra, vagy éppen a Zootropolis – Állati nagy balhéra. Viszont a Raya és az utolsó sárkány esetében biztosra mentek a készítők: hiába a varázslatos keleti kultúra, hiába az ötletes alapkoncepció, a végeredmény egy klasszikus Disney-alkotás lett. Összességében ez persze nem baj, viszont látva, hogy mennyi lehetőséget hagytak ki az alkotók, azt kell hogy mondjam, azért ülhettek volna még többet az alkotói szobában.

A cselekmény során megismerjük Kumandra egységes birodalmát, melyet a sárkányok eltűnése után a megosztottság jellemez. A Birodalomnak mind az öt egzotikus tájára elkalauzolnak minket, viszont a film road movie mivoltának köszönhetően egyik helyen sem maradunk annyit, hogy az ember szeme megszokja az egyébként nagyszerű látványt. Az erős vizualitás nem csak a tájon köszön vissza, hanem az emberi szereplők ábrázolásán is, mindazonáltal a sárkányok megjelenítése nagyon gyerekbarát köntösbe lett csomagolva. Persze ez valamilyen szinten érhető, hiszen a Raya is elsősorban a gyerekeket célozza meg, viszont a Jégvarázs 2. sötét és komor hangvétele után nem érezem indokoltnak a stúdió ezen döntését. A Druunoknak nevezett sötét lények ábrázolásánál pedig már az ötlettelenség volt tapasztalható.

A film legnagyobb erénye, hogy nincs benne tényleges gonosz. Az egész történet az emberi természet sötét oldalára összpontosít. A kaland- és akciófilmes elemekkel megtűzdelt cselekmény ugyan kiszámítható, viszont kulcspillanatai tartogatnak meglepetéseket. Raya karaktere tökéletes Mulan utánzat lett. Igazi kemény, céltudatos harcos. Ugyan vannak feminista vonásai, de ezek egyáltalán nem zavaróak.
A másik nagy pozitívum, hogy mind Raya, mind az ellenfele, Namaari megfelelő karakterívet kap a történet során. Kettőjük kapcsolatában is ott leledzik a kettéosztottság, viszont az összefonódó, majd összefogó életútjuk az, ami miatt a film kilép a klasszikus hőstörténet keretei közül. Mindez persze nem változtat azon, hogy a Raya és az utolsó sárkány nem egy maradandó alkotás, viszont egy remek kaland, ami szép, látványos helyszínekre visz magával, sőt végig le tudja kötni az ember figyelmét.

A film hazai mozibemutatója 2021. július 1-én esedékes. 

A hazai mozipremierek vírusjárvány miatti változásait ebben a bejegyzésben próbáljuk nyomon követni.


süti beállítások módosítása