látogató számláló

Kritika: Még egy kört mindenkinek (Druk)

Alkoholszomj.

Kezdeném azzal, hogy nagy örömömre szolgál az a tudat, hogy a dán rendező, Thomas Vinterberg legújabb darabja kis hazánkban is bemutatásra kerül, ugyanis az a téma, amelyről a Még egy kört mindenkinek szól, nagyon fontos.

Magyarországon az alkoholizmus komoly népbetegség. Nem csak a függő személyt teszi tönkre, hanem a közvetlen környezetére is ártalmasan hat. Nem akarom ezt az írásomat szociológiai tanulmányként eladni, de jó, ha tudja a kedves Olvasó, hogy pl. az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2014-es becslése szerint a magyar népesség 9,4%-a, azaz közel 1 millió ember alkoholfüggő. A betegség leginkább a férfiakat érinti, valamint más addikció is társulhat hozzá. Gondoljuk bele, hogy ezen tényekkel párhuzamosan milyen ironikus is az, hogy most a foci-Eb miatt mennyi alkoholos italt reklámoznak, de egyébként is majdnem mindenhol látni szeszes ital promóciókat (főleg nyáron), és mindezektől függetlenül nyílt titok, hogy mennyi ember szenved ettől a betegségtől.

Vinterberg munkája előtt is készültek olyan filmek, melyek jól megközelítették ezt a témát, viszont a Még egy kört mindenkinek mutatja be a legaktuálisabban, legautentikusabban az alkoholártalmat.
A helyzet adott: van négy kiégett középiskolai tanár, akiknek támad egy remek ötletük: kontrollált alkoholfogyasztással próbálnak élet lehelni szürke hétköznapjaikba. Természetesen eleinte jól szuperál a dolog, és a szereplők sikerélményekkel is gazdagodnak, de mint általában minden jó, ez is csak egy ideig tart.

Vinterberg filmje leginkább az erős színészi alakítások miatt működik, amit megspékel egy hihetetlenül jó narratívával, ugyanis az eseményeket ténylegesen külső szemlélőként élhetjük át. A filmben szereplő karakterekről is éppen csak annyit enged bemutatni, amennyi az expozícióhoz szükséges, nem megy bele egyik szereplő életútjába se; adva van egy helyzet, melyre a karakterek sajátos módon reagálnak, és mi, nézők, mintegy üres korsó mögül láthatjuk mindezt. Persze mindez nem lenne hatásos a kiváló színészi alakítások nélkül. Mads Mikkelsen ismét hozta a formáját, és egy nagyon erős alakítást tett le az asztalra.

A Még egy kört mindenkinek megmutatja a függőség magas-, és mélypontjait is. Zsigerből támad, és nem fél állást foglalni a témát érintően. És igen, a zárójelenetben tapintani lehet mindent: az addikció okozta megroggyanást, a múltba való kapaszkodást, illetve az ismeretlen jövőtől való félelmet. Aki a járványhelyzet után tényleg igényes mozis élményt szeretne, annak Vinterberg új darabja kötelező.

A Még egy kört mindenkinek 2021. július 1-től látható a hazai mozikban.


süti beállítások módosítása