látogató számláló

Kritika: Fűrész X. (Saw X)

Személyes ügy.

A Fűrész sorozat ismételten visszatért. De vajon megérte? A legtöbb rajongó szerint a sorozatot a harmadik rész után el kellett volna engedni, mindazonáltal a stúdiók anyagilag még láttak potenciált a franchise-ban, így jöttek a lehúzós részek, a legutóbbi két epizód pedig addig is elment, hogy kukázta az alapokat. Mindezek alapján a Fűrész legújabb része kifejezetten hátrányból indult. Természetesen a marketingesek a maguk „bullshit” szövegeivel próbálták menteni a menthetőt, de vajon hol az igazság? Van-e létjogosultsága az X, azaz a 10. résznek?

A legnagyobb és talán egyetlen csavart a film történetében kell keresni: újra itt van John Kramer (Tobin Bell), mindazonáltal már tudomást szerzet a betegségéről. John mindent megtesz azért, hogy életben maradjon, ezért is keresi fel végül Cecilia Pedersont (Synnøve Macody Lund), aki egy új orvosi gyógykezelést reklámoz. Ez a kezelés az USA-ban nem engedélyezett, így Johnnak el kell utaznia érte Mexikóba. Johnt végül átvágják, kiderül, hogy az egész műtét csak színjáték volt. A többi már adott: John ismét felveszi a Kirakós gyilkos identitást és bosszút áll azokon, akik átvágták.
A film története igen érdekes morális dilemma elé helyezi a nézőt: szimpatizálhatok egy szadista sorozatgyilkossal? Ez a kérdés főleg az előző részek fényében érdekes, hiszen mindenki tudja, hogy miket követett el Kramer, de mégis, félúton azért ott van az a fordulópont, hogy bakker, Cecilia és csapata tényleg megérdemli azt, amit kapnak. Erkölcsösség szempontjából nem kezd mélyreható gondolatokat nyújtani a nézőnek, viszont Kramer ebben a részben a legemberibb, Tobin Bell remek alakításában.

A marketing bullshithez visszakanyarodva pedig csak annyit, hogy a Fűrész X. úgy van reklámozva – legalábbis itthon –, hogy „Az eddigi legdurvább Fűrész-film”. Nos, ez nem igaz, egyáltalán nem durva, sőt az X-es korhatárt is túlzásnak tartom, ugyanúgy, mint a Sikoly 6. részénél. A legnagyobb átverés pedig a poszteren is látható, szemgolyót kiszívó csapda, ugyanis az a legelcsépeltebb kivégzés az egész filmben.
A Fűrész legújabb része nem tartogat újdonságokat, sőt kifejezetten unalmasra sikeredett. A „játékok” sem lettek olyan kreatívak, mint az előző részekben. Csavarosnak sem mondanám a történetet; kifejezetten kiszámíthatóra és egyszerűre sikeredett. Az egyetlen csavar az, hogy Kramer mint önbíráskodó igazságosztó van bemutatva, nem pedig úgy, mint egy kegyetlen gyilkos. Az más kérdés, hogy karakterének ezen ábrázolása a korábbi részek ismeretében mennyire ellentmondásos. De emellett muszáj azt is megemlíteni, hogy azok közül, akik Kramert kijátszották, egyik karakterrel sem lehet szimpatizálni, sőt kifejezetten antipatikusra lettek megírva. Pedig a film által kínált morális dilemma koncepcióra egy lapáttal rá tudott volna tenni az, ha a Kramert átvágók közül legalább egy olyan akad, aki képes szimpátiát kicsikarni a nézőből.

A Fűrész X. lehet, hogy kiemelte a franchise-t a gödörből, de továbbra sincs bennem az az érzés, hogy ezt a szériát folytatni kellene, ugyanis már semmi újat vagy épp frisset nem tud mutatni. Létjogosultsága pedig akkor lenne igazán, ha okosabb lenne a forgatókönyv és csavarosabb, így viszont csak egy középszerű alkotás lett. Karakterközpontúbb lett ugyan, viszont ezzel együtt unalmasra és lagymatagra sikeredett.
Ja, és a stáblista közben van egy plusz jelenet, aminek a rajongók kifejezetten örülhetnek.

Nektek hogy tetszett a film? Véleményeteket írjátok meg itt vagy a Facebookon.


süti beállítások módosítása