látogató számláló

Az igazi gengszter

Kemény ököl, puhakalap, kegyetlenség és egy cigi a szája sarkában: Sean Penn tökéletes gengsztervezér és főgonosz a Gengszterosztag-ban. Olyan, amilyen csak a filmekben létezik.

Kemény ököl, puhakalap, kegyetlenség és egy cigi a szája sarkában: Sean Penn tökéletes gengsztervezér és főgonosz a Gengszterosztag-ban (Gangster Squad, hazai bemutató: január 31.). Olyan, amilyen csak a filmekben létezik.

De a látszat csal: a New Yorkból érkezett, átmenetileg Los Angeles korlátlan urává váló bandavezér valóban élt, és valóban olyan volt, mintha valaki kitalálta volna. De a filmkészítők azért jó néhány fontos részletben eltértek az igazi eseményektől.

Az igazi Mickey Cohen szülei Ukrajnából érkeztek az USA-ba és a múlt század elején New York legszegényebb negyedében született. 9 évesen már – akkoriban tiltott – alkoholt árult, és mire 19 éves korában először letartóztatták több mint 100 fegyveres rablás volt mögötte. A legnagyobbakkal dolgozott: Al Capone testvérének és Bugsy Siegelnek lett az embere, foglalkozott profi bunyóval, alkoholcsempészéssel, bankrablással, védelmi pénzek szedésével, ha kellett gyilkolt is. Senkihez nem volt hű, és mindig többet akart.

Mire harminc lett, ő volt Los Angeles császára. Frank Sinatra, Judy Garland barátja lett, soha nem vette fel kétszer ugyanazt az öltönyt, soha nem titkolta miből él, és szívesen osztogatott autogramot. Igazi híresség vált belőle, miközben a kaszinóiból befolyt pénzt egy svájci bankba gyűjtötte. Jól tette: bár rendőrök, bűn- és cellatársak többször is próbáltak végezni vele, sőt, a gengszterosztag igyekezetének köszönhetően – csak adócsalásért – néhány évre le is csukták, végül nyugdíjas gengszterként, Las Vegas-i luxusotthonában érte a halál. És ötven évvel később támadt fel újra: most Sean Penn játssza, a barátnőjét Emma Stone, az ellene felsorakozók között pedig ott van Ryan Gosling, Josh Brolin és Giovanni Ribisi is.


süti beállítások módosítása