látogató számláló

Lángkapitány - VHS-korszakot idéző szuperhősfilm a láthatáron

Mi lenne, ha azt mondanám, hogy SpongyaBob és John Connor egykori szinkronhangja szuperhőst játszik egy VHS-retro stílusú magyar fantasy-vígjátékban?
Hihetetlenül hangzik? Akkor nézd meg a teaser trailert!langkapitany_620.png

Az évek során számtalan szuperhős megfordult a mozikban, de valóban saját, hazai köpenyes jótevőnk még nem volt magyar filmben.

Ezen szeretne változtatni a „LÁNGKAPITÁNY” című produkció, amely a nyolcvanas évek VHS korszakát szeretné megidézni, amikor még valódi izgalom lett úrrá mindenkin egy frissen érkezett VICO film kapcsán a videótékákban, vagy amikor a családok együtt nézték a lakótelepi belső hálózaton az éppen megszerezhető külföldi filmeket - sokszor alámondásos szinkronokkal.

A fantasy-vígjáték műfajú produkció saját gyártásban, önerőből készül, mindenféle állami támogatás nélkül. Nem titkoltan szeretne olyan filmek előtt tisztelegni, mint a Vissza a jövőbe trilógia, a Rendőrakadémia széria, a Robotzsaru, a Nagy zűr kis Kínában vagy a Tim Burton által rendezett Batman filmek. A több éves fejlesztési folyamat után a film eddigi forgatási munkálatai Budapesten zajlottak, és decemberben fejeződnek be.
A produkció régies, képregényes nyelvezetében és dialógusaiban is egyedi, és többek között olyan hazai színészek közreműködésével készül, akik a klasszikus, azóta kultikussá vált nyolcvanas évek filmszinkronjainak elkészítésében is jelentős szerepet vállaltak.

Lángkapitány megformálója, Minárovits Péter hét éves kora óta szinkronizál, olyan filmek és sorozatok kötődnek a nevéhez, mint az Indiana Jones és a Végzet Temploma, a Kincsvadászok, Spongyabob, A hercegnő és a kobold, A Nap Birodalma, vagy a Terminator 2 John Connor-ja. Legutóbb az ifjú Han Solo hangjaként hallhattuk a mozikban a Solo: Egy Star Wars-történet című filmben.
Csifó Dorina alakítja a bátor riporternőt, aki mindent megtesz, hogy megfékezze a várost uraló Gonoszt és a mindent uraló káoszt. Őt sok más színházi szerepe mellett a Disney-féle Aranyhaj hangjaként és Judy Hopsz (Zootropolis) magyar hangjaként ismerhetjük, Borbíró András (Stephen King: AZ) alakítja Speedy-t, Lángkapitány hűséges társát , Petrik Péter (Drágám, a kölykök összementek!, Reszkessetek betörők!) a bosszúszomjas Ulrich-ot, Zágoni Zsolt (Conan, a barbár) Xerxészt a punk vezért, és Erdős Borcsa (Én, Pán Péter) a végzet asszonyát, Nadine-t.

A szereplők teljes sora igazi színház, film és szinkron-veterán: Harsányi Gábor, Kassai Károly, Szokol Péter, Beregi Péter, Botár Endre, Kassai Ilona, Törtei Tünde és Horányi László.

A film írói és producerei Minárovits Péter, Mengyi Gábor és Hatvani Balázs voltak, továbbá Juhász András (Arizona MPS).
A film rendezője Hatvani Balázs, aki több éve dolgozik a Thelomeris című steampunk science-fiction filmen, többek között Mark Hamill-el (Luke Skywalker megformálója a Star Wars filmekből). Mellette a Two Minutes To Midnight című sorozat rendezője és Mengyi Gáborral társírója, amely a nukleáris háborútól rettegő 50es évek Amerikájában játszódik, és amelynek szereplői/írói között megtalálható Jim Hanks is, (Robotchicken, Rake, valamint testvérével Tom Hanks-szel a Forrest Gump) továbbá John Kassir (Mesék a Kriptából) és Carel Struycken (Twin Peaks, Addams Family, Gerald's Game) is. Emellett jövő évben kerül mozikba az általa rendezett angol musical, a "Made in the Eighties" is, amelyet teljes egészében Blackpoolban forgattak le ebben az évben.

Korábban együtt dolgozott még Tim Curry-vel (Rocky Horror Picture Show, Stephen King: Az), Lance Henriksen-nel (Terminator, Aliens) és Sean Young-gal (Blade Runner) is.
Operatőre és társ-producere a 2017-ben UNAFF - ENSZ filmfesztivál nagydíjat kapott Rupa Butikja című dokumentumfilmnek, amely az Indiában történő savtámadások női áldozatainak életével foglalkozik.

A film synthwave világának zenéjét ENVO, míg eredeti dalait Grayson Hugh jegyzi, aki olyan filmek betétdalait készítette korábban, mint a Susan Sarandon és Geena Davis szereplésével készült Thelma és Louise (Ridley Scott felkérésére), vagy a két Oscar-díjra jelölt Sült, Zöld Paradicsom (Fried, Green Tomatoes).

A film története:

A film egy cinikus szuperhősről szól, a cselekmény pedig egy kitalált világ nagyvárosában játszódik, valamikor az 1980-as években, karácsony idején. A film hősének egyetlen szuperképessége is haszontalan, csupán egy aprócska lángot tud gyújtani mutatóujja végén, ám legtöbbször azt is akaratán kívül. Ez pont elég volt arra, hogy semmire ne vigye az életben, de nagy segítség a jelenben, ha az ember rá akar gyújtani az első üveg napi vodkája után.

A várost uraló kegyetlen, gonosz punk horda rettegésben tartja az itt élőket. Vezetőjük XERXÉSZ, a tudatmódosító-fetisiszta punkvezér, aki csekély IQ-ját ördögi gonoszsággal pótolja céljai eléréséhez.
Ezt használja fel a város egyik leggazdagabb üzletembere, ULRICH is - aki a pelenkákat gyártó ULRICH CORPORATION ura, és akinek korábban komoly problémái voltak a vizelettartás terén. Gyermekkora óta gyűlöli HŐSÜNK-et, LÁNGKAPITÁNYT, és mára pénzével elérte, hogy annak gyönyörű, korábbi felesége NADINE is saját "tulajdonába" kerüljön.

LÁNGKAPITÁNY- aki a történet kezdetekor még csak egy magányos, névtelen szelleme a városnak - egyedül él alkoholista kutyájával, BÖFI-vel és a „PÁNGÁZIUSZ ÉS FIA” halfeldolgozó részlegén tölti mindennapjait. Itt gyűlnek össze a „Naphalasok", a „Pontykockázók" és a „Belsőségesek" a nap végén, de hősünk nem keresi a társaságát senkinek, csak a laposüvegeknek és a nikotinnak.
Vele dolgozik az aprócska, de annál gyorsabban beszélő SPEEDY is, aki felnéz lángujjú társára, de az érzés nem kölcsönös.

A RENDŐRFŐNÖK és a POLGÁRMESTER közösen élvezik a korrupció mocskát, és semmit nem tesznek a város megtisztításáért. Egyedül a helyi híradó csinos és harcias riporternője, SZOFI küzd az igazságért.
Egy éjszaka hősünk a gyárból hazafelé tartva véletlenül belekeveredik egy támadásba, ahol SZOFI és pár punk gonosztevő is jelen van. Akaratlanul is megmenti a lányt, és a hírekben megszületik az új szuperhős: LÁNGKAPITÁNY.

Ettől a pillanattól kezdve a KAPITÁNY-nak nem csak önmagával kell megküzdenie, hanem ULRICH bosszújával, XERXÉSZ hadseregével, a nindzsákkal és SPEEDY különleges technikai fejlesztéseivel is, mint a szinte teljesen használhatatlan LÁNGVAGON, a minden képzeletet alul-felülmúló LÁNGMOBIL és az ezeket vezérlő 80086-os CPU alapú szuperintelligencia, ALFRED.

Közösségi támogatás:

Az érdeklődő, filmet támogatni kívánó közönség felé az alkotók Patreon kampányt indítottak, így aki szeretné eredeti VHS kazettán megkapni a kész filmet vagy annak relikviáit, a https://www.patreon.com/langkapitany oldalon támogathatja is annak elkészültét.


süti beállítások módosítása