látogató számláló

Krtika: A gép (Plane)

Kényszerleszállás.

Elvárások nélkül ültem be Jean-François Richet legújabb alkotására. A szereplőgárda hagyott némi kívánnivalót maga után, hiszen Gerard Butler neve nem egyenlő a sikerrel. A film promóciós anyagai sem győztek meg, sőt elve nem is értettem, hogy egy ilyen alkotás miért nem debütál inkább valamelyik streaming-szolgáltatónál. Ráadásul ott motoszkált bennem az a tudat is, hogy abban a zsánerben, amiben A gép is landolni készül, szinte már mindent láttunk. Konkrétan én azzal a gondolttal a fejemben ültem be a moziterembe, hogy ha egy átlagos akciófilmet kapok, már sikerrel zárom a napot. Viszont mint derült égből egy olyan villámcsapás, ami pont egy repülőbe csapott… csalódnom kellett. Természetesen pozitívan.

Brodi Torrance pilóta (Gerard Butler) szilveszter éjszakáján is dolgozni kényszerül. Minden a szokott forgatókönyv szerint alakul, mígnem szólnak neki, hogy egy elítéltet (Mike Colter) is kap az utasai mellé, ráadásul az irányítóközpont költséghatékonyság címszó alatt azt szeretné, ha a gépet egy viharon keresztül vinné. Brodie tapasztalt pilótaként vág bele az éjszakába, mindazonáltal sorra jönnek a rosszabbnál rosszabb történések: a gépbe villám csap, ami miatt kényszerleszállást kell végrehajtani. Azon a szigeten, amin landolnak, nincs se kormány, se rendőrség, csak fegyveres szeparatisták. Sorra történnek a rossz dolgok, így Brodie kapitánynak kézbe kell vennie a dolgokat, hogy saját magát és az utasait megmentse.

A készítők mértani pontossággal éreztek rá, hogy hogyan is kell adagolni a zsáner már-már megszokott elemeit. Tény, hogy A gép nem váltja meg a világot, viszont a nézőket sem akarja hülyének nézni.
A főbb szereplők háttértörténetéből a szükséges adagot kapjuk. Az akciójelenetek is változatosak: vannak közelharci és fegyveres összecsapások. Az akciófilmek jellegzetes környezete (azaz egy dzsungel) is megelevenedik. Mindenből annyit kapunk, amennyi szükséges, és ettől működik igazán az összhatás. Butler egy pilótát alakít, így a karakteréből adódóan nem feltétlenül tőle kell várni a legvéresebb kivégzéseket, ezt inkább társa, Mike Colter szállítja. Bár itt nem szó szerint kell érteni a "véres" kifejezést, ugyanis a korhatár miatt (ami ugyan R besorolású, itthon pedig 16-os) durva, vagy nagyon erőszakos jelenetet nem kapunk, de azért így sincs ok a panaszra.
A legnagyobb érdeme a filmnek, hogy a feszültséget végig fent tudja tartani, és egyáltalán nem válik unalmassá. A színészek közül ugyan Butler a legnagyobb név, ő hozza is a tőle megszokott formát, viszont a drámai jelenetekben továbbra sem tud aggódó arckifejezést kifacsarni magából.

A produkció 25 millióból készült, aminek hatására a CGI felvételeken spórolni kellett, és amik a kész filmbe kerültek, nem sikerültek valami igényesre. Zenei téren is olyan, mintha csak két szám íródott volna a produkcióhoz, viszont ezek a dolgok nem még annyira zavaróak, hogy a végeredménybe belerondítsanak. Az már jobban frusztrált, hogy egy-két párbeszéd elég elcsépeltnek hatott, pedig aztán a forgatókönyvön két ember is dolgozott.
Ráadásul a fizika sem egészen úgy működik a filmben, mint a valóságban, ám ettől függetlenül A gép egyszerű, de hatásos akciómozi lett. Kihasználta a zsáner nyújtotta lehetőségeket, ami miatt egy korrekt, feszültséggel teli akciófilmmé vált.  


süti beállítások módosítása