látogató számláló

Bizonytalan ideig nem lesz nyomtatásban a Mozinet Magazin

A folytatásban a Mozinet sajtóközleményét olvashatjátok.

"A Mozinet.hu internetes portál jogelődje 1998-ban alakult, a filmes szakorgánum bázisán 2004 februárjától jelenik, jelent meg havi rendszerességgel a Mozinet Magazin. Összesen 87 lapszámot adtunk ki az elmúlt hét és fél évben, több ezer filmkritikát, több száz interjút, rendezvénybeszámolót és összeállítást olvashattak a lapban a film iránt érdeklődők. A Magazinban vegyesen foglalkozunk a magyar alkotásokkal, a hollywoodi sikerfilmekkel és az európai művészfilmekkel, minden filmhez közérthetően, de szakmai alapokon közelítünk. Az aktuális filmmegjelenések értékelésén túl olyan egyéb alkotásoknak is kiemelt szerepet szánunk, amelyeket más szakmai lapok teljességgel elhanyagolnak: ilyenek például a dokumentum-, rövid- és reklámfilmek, videoklipek.

A Magazin a kulturális missziójának köszönhetően nem tudta kizárólag a piacról fenntartani magát, legnagyobb támogatója a Magyar Mozgókép Közalapítvány volt, amely már 2010-re sem írt alá a kiadóval támogatási szerződést, 2011-re pedig nem is jelentettek meg pályázati kiírást. Sajnos a művészfilm-forgalmazók és az art mozik csődközeli állapota miatt legfontosabb hirdetőink nagy részét is elvesztettük az elmúlt időszakban, ami szintén jelentős bevételkieséssel járt. A fentiek miatt 2011 szeptemberétől bizonytalan ideig csak az interneten leszünk elérhetőek. Jelenleg választ várunk a Nemzeti Erőforrás Minisztériumhoz írt támogatási kérelmünkre, a pozitív döntésig sajnos kénytelenek vagyunk szüneteltetni a havilap megjelenését.

A Mozinet elsődleges missziójának mindig is a filmértő közönség megteremtését és kiszolgálását tekintette. Igyekeztünk és a későbbiekben is igyekezni fogunk irányt mutatni az igényes filmeket keresőknek és olyan háttérinformációkat, elemzési szempontokat adni olvasóinknak, amelyek segítik és elmélyítik az értékes filmek befogadását. Különösen szomorú számunkra, hogy a következő tanévben nem tudjuk folytatni középiskolás rovatunkat, amellyel eddig több mint 500 magyarországi és határon túli középiskolai mozgóképkultúra tanár munkáját segítettük.

Továbbra is valljuk, hogy a mozgóképkultúra szerves része kulturális életünknek és az igényes filmek nézőinek kinevelését segítenie kell az állami kultúrpolitikának. Sajnos a Nemzeti Kulturális Alap Mozgókép Szakkollégiuma önmagában képtelen a terület elégséges támogatására. A Magyar Mozgókép Közalapítvány egy évvel ezelőtti fizetésképtelenné válása óta nem állt fel egy új támogatási struktúra, amely a filmkultúra terjesztőit – a filmes szaklapokat és -könyvek kiadóit, az art mozikat, az art filmek forgalmazóit, a fesztiválokat, a filmes képzéseket – dotálná. Ha tovább késlekedik az új támogatási rendszer elindítása, az felbecsülhetetlen károkat okoz a kulturális életben.

A Mozinet Magazin július-augusztusi lapszáma szeptember végéig még kapható az újságosoknál."


süti beállítások módosítása