látogató számláló

Budapest Horror Show

Október 31. és november 3. között a Toldi moziban. Sajtóközlemény a bejegyzésben.

A TITANIC BEMUTATJA - BUDAPEST HORROR SHOW

Történetünk során először zsánerfesztivált indítunk, mégpedig egy horror showt, olyan alkotásokkal, amelyek akár a Titanic éjszakai vetítésein is helyet kaphatnának. Igyekeztünk a független horror minél több műfajából válogatni, legyen szó zombikról, vámpírokról, szörnyekről vagy kannibálokról, de a végső döntésnél nem a kiontott vér/belső szervek mennyisége, hanem az izgalom és a minőség számított – bár nem voltunk finnyásak sem! Helyszín Toldi mozi, időpont október 31. – november 3.

Jobb élni, mint megijedni!

A Titanic Filmfesztivál késő esti filmvetítéseinek népszerűségén felbuzdulva, az eddig a versenyfilmek, nemzetközi premierek által háttérbe szorított horrorfilm-válogatást is, stílszerűen, késő este tekinthetné meg a közönség.

A horror a filmvilág egyik legkülönlegesebb műfaja, mivel rengeteg szempontból közelíthető meg: az ócska, filléres darabok mellett ott van a teljes Hitchcock életmű, Roman Polanski filmjei, olyan klasszikusok, mint Stanley Kubrick Ragyogása, William Friedkin Ördögűzője, de a horror, amellett, hogy hatalmas rajongótáborral rendelkező szubkultúra, egyben a mainstream filmgyártásnak is alapvető eleme, lásd: King Kong, a Halloween vagy a Sikoly filmek, az Alien sorozat, a Fűrész franchise és még folytathatnák. A tervezetthez hasonló filmfesztiválból nemzetközi szinten rengeteg létezik, közülük számos nagy megbecsülésnek örvend a filmszakmában.

Az eseményt 3 naposra tervezzük, Halloween ünnepére időzítjük és Toldi moziban, a Titanic egyik kedvenc helyszínén tartjuk, napi három vetítéssel, minél több, a tematikához illő hangulati elemmel, játékkal. Minden film csak egyszer kerül a közönség elé, eredeti nyelven és angol felirattal – ha nem eleve angolul készült – és magyar fordítással. A programban helyet kapnak a legnépszerűbb alműfajok, a zombi- és vámpír filmek, a slasher tinihorror, a szörnyfilm (creature feature), a bosszúmozi (rape-revenge), a talált filmtekercs, és természetesen a műfajparódiák is.

Program:

Október 31. (szerda)
20.30 - Defekt

November 1. (csütörtök)
19 óra - Marianne
21 óra - Egy picit zombie (A Little Bit Zombie)
23 óra - Az éjfél gyermeke (Midnight Son)

November 2. (péntek)
19 óra - Thale
21 óra - Amíg alszol (Mientras duermes)
23 óra - Crawl

November 3. (szombat)
19 óra - Suttogás a sötétben (The Whisperer in Darkness)
21 óra - Stake Land
23 óra - Emberhús (Sawney – Flash of Man)

Defekt
Magyar krimi, 70 perc, 1977
Rendező: Fazekas Lajos, Szereplők: Márkus László, Kern András, Szabó Gyula, Kézdy György, Gyöngyössy Katalin

Magányosan autózó nők sorozatos eltűnése kelti fel egy fiatal, ambiciózus rendőr figyelmét. Ezért a soron következő ünnepen járőrözni megy kollégájával, hogy megoldja a rejtélyt. Egy elhagyatott útszakaszon defektes, összetört kocsit találnak, amelynek gazdáját nem sikerül felkutatni. Miközben a tulajdonost keresik, egy nő jelentkezik a rendőrségen, hogy éjszaka megölt egy ismeretlen férfit. A már-már kultusz státuszt élvező első magyar horrorfilm, amelyet ezidáig sosem vetítettek moziban, és amelynek értékéből az sem von le, hogy egyértelműen tetten érhető rajta Hitchcock hatása – emlékezetessé teszi viszont Márkus László alakítása, Halázs Mihály operatőri munkája és Vukán György zenéje!

Marianne
Svédország, 2011, 103 perc
Rendező: Filip Tegdstedt Szereplők: Thomas Hedengran, Peter Stormare, Tintin Anderzon, Sandra Larsson, Dylan M. Johansson

A messze északon élő Krister lassan megőrül, miközben kínozza a bűntudat és/vagy a skandináv folklór egy szörnye, a Mare. Egyszerre próbál törődni a nemrég született gyerekével és a tinédzser lányával, aki őt hibáztatja anyja halála miatt. Kristert azonban nem csak a családi élet gyötri, hanem szörnyű rémálmai is vannak, és helyzetén nem segít durcás lánya és annak kissé zakkant pasija sem.

Egy picit zombi (A Little bit Zombie)
USA, 2012, 87 perc
Rendezte: Casey Walker, Szereplők: Stephen McHattie, Kristopher Turner, Crystal Lowe, Shawn Roberts, Kristen Hager, Emilie Ullerup

Steve, a naív HR-es éppen a menyasszonyával és családjával készül a lagzira, amikor is egy szomszédos kisvárosban kitör az zombijárvány. Egy onnan átszállt, megfertőzött szúnyog megcsípi és élőhalottá változtatta (legalábbis egy picit) de még a friss agyvelő iránti, nehezen kontrollálható sóvárgása sem akadályozza meg abban, hogy tisztességesen viselkedjen – vagy legalább megpróbálja.

Az éjfél gyermeke (Midnight Son)
USA, 2011, 86 perc
Rendező: Scott Leberecht, Szereplők: Jo Jonz, Larry Cedar, Maya Parish, Zak Killberg

Jacob bőrbetegsége miatt elszigetelten, sötétségben él és éjszakai portásként dolgozik egy irodaházban. A világ csak akkor nyílik ki előtte a világ, amikor megismerkedik egy furcsa lánnyal, a drogfüggő Mary-vel, ám a fiú egyre furcsábban kezd viselkedni, amint próbálja valahogy kordában tartani a rosszabbodó állapotát. A betegsége megköveteli, hogy emberi vért igyon, a rendőrség előtt pedig titkolnia kell a dühkitöréseit, ami miatt szörnyű gyilkosságokkal gyanúsítják. A Blair Witch Project producerétől.

Thale
Norvégia, 2012, 77 perc
Rendezte: Aleksander L. Nordaas, Szereplők: Erlend Nervold, Jon Sigve Skard, Silje Reinåmo

Két takarító, aki bűnesetek helyszínét pucolja, egy titkos pincehelyiségben egy furcsa nőnemű lényt talál, akinek hosszú farka van és nem tudja elmondani, hogy micsoda ő és mit is keres ott. Lassan azonban fény derül a titokra, és az okra, amiért évtizedek óta fogva tartják.

Amíg alszol (Mientras duermes)
Spanyolország, 102 perc, 2011
Rendező: Jaume Balagueró, Szereplők: Luis Tosar, Marta Etura, Alberto San Juan, Petra Martínez

César portás egy barcelonai apartmanházban, aki a lakók számára csaknem észrevétlenül végzi munkáját, ő azonban nagyon is figyel rájuk. A gyönyörű és sikeres Clara mindig pozitívan áll mindenhez, és ez az örökké boldogtalan César számára elfogadhatatlan, és élete nem lehet teljes, míg egyszer s mindenkorra le nem törölte a lány arcáról a mosolyt. Kegyetlen játéka során a végsőkig elmerészkedik, ám ahogy kezd egyre magabiztosabbá válni, végezetes hivát követ el. A [Rec] sorozatot jegyző Jaume Balagueró alkotása szerzői thriller, a lelki terror sokkoló tablója.

Crawl
Ausztrália 2011, 80 perc
Rendezte: Paul China, Szereplők: Andy Barclay, Paul Bryant, Lauren Dillon, William Garvey

Egy különösen visszataszító bártulajdonos vitás ügyét egy titokzatos horvát bérgyilkos igénybevételével intézi el, ám az ügy nem zajlik simán és a véletlenek, balesetek és átverések sora egy, valahol az ausztrál vidéken magányosan álló házban végződik, ahol egy, a felbujtónak dolgozó szép szőke pincérnő várja haza kedvesét - ám hamarosan az életéért kell küzdenie. A roppant izgalmas, mégis sötét humorral fűszerezett események láncolata végül a vérfagyasztó fináléval zárul a Coen testvérek, Hitchock és David Lynch által egyszerre inspirált neo-noir thrillerben.

Suttogás a sötétben (The Whisperer in Darkness)
USA, 2011 103 perc
Rendező: Sean Branney, Szereplők: Annie Abrams, Stephen Blackehart, Matt Lagan

Albert Wilmarth szkeptikus folklorista nem nagyon hiszi, hogy Vermont-ban fura rákszerű lényeket láttak felbukkanni, pedig több forrás is ezt támasztja alá, illetve ott van még egy régi napló telis-tele furcsa és megmagyarázhatatlan dolgokkal. Egyik nyilvános rádióvitája utána egy fiú keresi fel, akinek az apjával, bizonyos Henry Akeley-jel régóta folytat levelezést, és nem mindennapi fényképeket mutat meg neki. H.P. Lovecraft (egyik) örökbecsű munkájának minden részletében korhű feldolgozása.

Stake Land
USA 2010, 98 perc
Rendezte: Jim Mickle, Szereplők: Nick Damici, Connor Paolo, Michael Cerveris, Sean Nelson, Kelly McGillis, Danielle Harris

Miután családját a fél emberiséggel leszámoló vámpírok lemészárolták, a fiatal Martint a szárnya alá veszi egy vadász, akiknek a vérszívókra fáj a foga. A Mister nevű férfi végigviszi a fiút Amerika kihalt vidékein, miközben megtanítja neki „mestersége” minden trükkjét. Útközben több túlélővel is találkoznak, köztük egy apácával, aki éppen kitérne a hitéből, amiatt a hívők vérre szomjazó szörnyek lettek. Ez a szedett-vedett család próbál északra eljutni, gondosan elkerülve a Testvériség néven emlegetett vallási fanatikus csoportot, akik a vámpírokat Isten jogos büntetésének tekintik, és akik talán még a vérszívóknál is veszélyesebbek. Az elmúlt évek egyik legjobb horrorja – tényleg!

Emberhús (Sawney – Flesh of Man)
Nagy-Britannia, 2012, 89 perc
Rendezte: Ricky Wood, Szereplők: David Hayman, William Houston, Gavin Mitchell

Sawney, a vallásos pszichopata Skócia felföldjeit járja szentségtelen testekért, akiket feláldozhat az őrült családjának. Családjával megerőszakolja, megkínozza és elfogyasztja a szerencsétleneket, de a legjobb falatokat egy árnyékos barlangban rejtőző különös lénynek hagyják. Egyre növekszik az eltűnt személyek névsora, ezért az újságíró Hamish MacDonald úgy dönt, elkezd nyomozni a család után, és miután menyasszonya is az eltűntek listájára kerül, kétségbeesett lépésre szánja el magát.


süti beállítások módosítása