látogató számláló

Kritika: Az Argo-akció

Azok a 70-es évek.

A Tolvajok városa szerintem egy jó film volt. Nem volt kiemelkedő számomra, így nagyon ezt a filmet se vártam. Sőt erre a filmre igazából úgy ültem be, hogy nem is tudtam miről is fog szólni igazán.

1950-ben az Iráni nép megválasztotta Mohammad Mosaddeqh-et miniszterelnöknek. Államosította a brit és amerikai olajtársaságokat.  De 1953-ban Amerika és Anglia kiagyalt egy államcsínyt, hogy eltávolítsa Mosaddegh-et. A helyére Reza Pahlavi Sah-ot helyezték. Reza a jó lét élvezője lett. Amíg Párizsban ebédelt híres emberekkel, addig a népe éhezet. Továbbá nyugatosítani akarta Iránt, ez volt az utolsó csepp a pohárban. A nép fellázadt ellene. 1979-ben az iráni nép megdöntötte hatalmát. Khomeini visszatért száműzetéséből, és átvette a hatalmat Iránban. Reza elmenekült, menedékjogot kért Amerikától. Ezért az iráni nép összegyűlt az amerikai nagykövetség előtt, később meg szállják. Mindezek ellenére hat amerikainak sikerült elhagynia a követséget és a kanadai nagykövetségre menni. CIA tudomást szerez az ügyről és megtesz mindent, hogy a hat amerikait kihozza Iránból.  És ekkor jön a képbe Tony Mendez beszivárgási szakértő, hogy előálljon egy mentőakció tervével.

Ben Affleck egyszerűn zseniális, mint rendező. Film összes jelente mestermű. Nagyon szépen mozog a kamera. A vágások nagyon jók lettek. A díszletek, ruhák, kiegészítők mind-mind teljesen visszaadják a hetvenes évek hangulatát. A színészek között meg kell említenem Bryan Cranston aki bár a film elején és a végén látható, nagyszerűen alakít. Annyira sajnálom, hogy nem kap sok mozis szerepet. Pedig szerintem bizonyított már, hogy nagyszerű színész. Elég megnézni a Már megint Malcolm és a Breaking Bad sorozatban. Még akit ki szeretnék emelni az Alan Arkin aki úgyszintén nem sokat szerepel, de amikor jelen van a film cselekményében akkor nagyszerű. Meg a filmben ő tálalja a legtöbb humoros jelenetet. A többi színész, még Affleck is teljesen középszerűen alakít.  A film első jelenete valami elképesztő jó. Ahogy az irániak betörnek szép lassan az amerikai követségre, és az amerikaiak csak kétségbe esve nézik őket az ablakból, hogy lassan áttörik a kaput. Annyira át jött a feszültség, hogy azt hittem fogom magam és kimegyek a mozi teremből, mert nem bírom végig nézni. Na, de úgy maga a film. Az első harminc percben egy politikai filmet nézünk, amiben két ország között konfliktus van, és emberéletek forognak kockán. Utána a másik 30-40 percben átmegy a film Fergeteges forgatás című film testvérévé. Kicsit komoly hangvétellel és jobb megvalósítással. Itt említeném meg, hogy Tony Mendeznek azaz ötlete, hogy a hat amerikait úgy akarja kimenteni Iránból, hogy elhitetni az ottaniakkal, hogy a hat amerikai a film stábját alkotja. Aztán a film közepétől a politikai filmre vált újra. Persze ez nem baj, csak azért figyelmeztettek mindenkit, hogy azért vannak nagy stílusváltások a filmben, akinek mondjuk, ez baj lehet. Negatívumként felhoznám, azt a jelenetet mikor Tony megérkezik Iránba a hat menekülthez és közli velük, hogy mi a terve. Erre a hat menekült, nem hogy megköszönné, hogy Amerika még foglalkozik, velük nem helyette elkezdik Tonyt sértegetni, hogy jajj ez a leghülyébb ötlet, meg stb. Én ezek után ott hagytam volna, őket azt oldják, meg, ahogy akarják. Tehát számomra a követségről szökött hat karakter engem idegesített, sose volt jó nekik semmi, mindig csak nyafogtak. Persze megértem, hogy kétségbe vannak esve, de a józan eszüket ne veszítsék már el. De ezt a hibát meglehet bocsájtani.

A film megtekintését mindenkinek ajánlom. Bár aki azt mondja, hogy inkább a Felhőatlaszra akar beülni azt is megértem, hisz ilyen eseteket, a híradóba mindennap látunk.


süti beállítások módosítása