látogató számláló

Borotvaélen - interjú a film producereivel

Február 2-án jelenik meg a hazai mozikban Sam Worthington főszereplésével a Borotvaélen c. film. A 20 emelet magasban forgatott fordulatos thriller készítéséről a film producerei, Lorenzo din Bonaventura és Mark Vahradian számoltak be.

Február 2-án jelenik meg a hazai mozikban Sam Worthington főszereplésével a Borotvaélen c. film. A 20 emelet magasban forgatott fordulatos thriller készítéséről a film producerei, Lorenzo din Bonaventura és Mark Vahradian számoltak be.

- Asger Leth korábban dokumentumfilmeket rendezett, a Borotvaélen az első játékfilmje. Miért őt választották?
- (Vahradian) Olyan embert kerestünk, aki nagy tapasztalatot szerzett igaz történetek elbeszélésében. Asgerben megvan a részletek iránti érzék, ami elengedhetetlen egy dokumentumfilmes esetében. Úgy kell elképzelni a történetet, mint a valóság gigantikus keretét, amiben meg kell találni, ami érdekes és arra kell összpontosítani.
(di Bonaventura) Bennünket Asger keresett meg azzal, hogy szeretné megrendezni ezt a filmet, és ez imponáló volt. Merész ember benyomását keltette, vállalta a kockázatot, ami mindenképpen szükséges egy rendező esetében, aki Manhattan fölött 60 méter magasan, alig 30 centi széles párkányon fog forgatni. Ebben a projektben annyi minden volt szokatlan, hogy kellett egy merész ember hozzá. De a megközelítés szempontjából is érdekes a dokumentumfilm-rendezés, és szerettük volna behozni a filmünkbe ezt a másfajta megközelítést és merészséget.

- Sam Worthington nem titkolta, hogy tériszonya van. Hogyan kezelték ezt a helyzetet?
- (Vahradian) Bizony aggódtunk emiatt, hosszasan beszélgettünk erről: „képes lesz-e kilépni a párkányra, megszokja-e, képes lesz-e ott megszólalni? Képes lesz-e eljátszani a szerepét?” És megtette. Látszott a szemében, hogy retteg, és ez volt az a rész, amiért megérte a valós helyszínen forgatni. Érezhetően tudatában volt, hogy ott áll 60 méterre a levegőben és kifejezetten azt akartuk, hogy megfogjuk ezt az érzést a kilépés utáni első pillanatokban, mivel ő még sosem csinált ilyet és ez látszik a szemében. Számunkra ez rendkívüli volt. Összességében Worthingtonnnak sikerült mindent megjelenítenie a karakterben, amit mi szerettünk volna, sőt, ennél többet is. Nagyon magabiztos, néha talán túlságosan is. Kissé vissza kellett fognunk néha. De az a különleges szituáció, hogy egyszerre volt képes eljátszani a szerepet és a mi figyelmünket is folyamatosan magára vonni, ez hihetetlen volt számunkra.

- A film egy másik fontos szereplője Elizabeth Banks, Lydia Mercer tárgyaló szerepében.
- (Vahradian) Elizabeth érdekes választás volt. Tetszett, hogy van egyfajta érdes, majdnem arisztokratikus természete, míg Sam inkább amolyan munkásember-fajta. Másrészt közismert, hogy Elizabeth nagyon jó vígjáték-szerepekben, ezért úgy gondoltuk, hogy ez oldani fogja a párkányon folytatott párbeszéd feszültségét.

- Jamie Bell-t, Sam filmbeli öccsét a Billy Elliot nagysikerű filmben ismerhette meg a nagyközönség, még gyerekként. Milyen vele dolgozni most, felnőttként?
- (di Bonaventura) Öröm vele dolgozni, ő egy ígéretes, feltörekvő tehetség. Csodálatos egyéniség, tehetséges és gyorsan tanul. A forgatás alatt közte és Sam között gyorsan és természetesen kialakult a testvéri hangulat. Ugyanakkor nagyon csípkelődős is tud lenni, úgyhogy hagytuk, hogy ugrasszák egymást, és szórakozzanak ezen.
(Vahradian) Természetesen kiválasztáskor arra is figyeltünk, hogy hasonlítsanak egymásra, és úgy gondoljuk, hogy hitelesnek hat köztük a rokoni kapcsolat. Ugyanazt a munkásember-természetet akartuk sugallni, mint Sam esetében. Két Long Island-i ír fickót akartunk bemutatni, egy amerikai bevándorló családból. És vicces, mert mindkettőjük akcentussal beszéli az angolt. (Bell Angliából, Worthington Ausztráliából költözött az Egyesült Államokba – szerk. megj.).

- Másképpen, de Edward Burns és Ed Harris is Sam Worthington ellenségei a filmben.
- (Vahradian) Edward különösen karizmatikus egyéniség. Mind több és több jelenetet adtunk a történethez, hogy többet szerepelhessen, mert minden, amit kimondott, humoros, vicces, ugyanakkor kemény figura, a tökéletes New York-i rendőr típusa. Sok tekintetben ő a film szíve. Nagy meglepetés volt számunkra.
(di Bonaventura) Harris egyike a filmművészet legendás alakjainak, és tökéletesen illik hozzá David Englander, a dúsgazdag New York-i üzletember szerepe. Nagyon érdekes, kapzsi figura, de ugyanakkor szórakoztató és elegáns, sima modorú ember. Nagyon érdekes kontrasztok kelnek életre benne.


süti beállítások módosítása