látogató számláló

Kritika: Éjféli látomás (Midnight Special)

Történet a szülői szeretetről.

A gyermekkor a legnyugodtabb korszak az ember életében. Persze hogy ez az állítás helyt álljon, a gyermeknek megfelelő szülői háttérrel kell rendelkeznie, akik gondozzák, segítenek neki. Érdekes, hogy a gyermekkor csak a polgári társadalomban lett elkülönítve a felnőttkortól, és mondván, hogy a polgárok megszerzett vagyona családban maradhasson, elkezdték a gyermekek szükségleteit figyelembe venni, ráadásul az oktatásukra is nagyobb hangsúlyt fektettek. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a polgári társdalom előtt számtalan olyan tettet követtek el gyermekekkel szemben, amiket most vita nélkül bűncselekménynek tekintünk. A középkorban például a nem kívánt csecsemőket egyszerűen kitették az utcára. Valamint a gyermekek részt vettek a mai fogalmak szerinti felnőttek munkájában, szórakozásában. Nos igen, a gyerekkor - mai szemmel nézve - nem mindig volt vidám. Ma pedig a szülők mindent megtesznek azért, hogy a gyermekeik semmiben ne szenvedjenek hiányt, a legjobb iskolába akarják őket íratni, ki akarják bontakoztatni gyermekük tehetségét, szeretnék, hogy gyermeküknek sikerüljön az, ami nekik esetleg nem jött össze. A világban talán a szülői szeretetet, törődés a legerősebb, így a gyermek és a szülei között egy nagyon erős kötelék keletkezik.
De mi van akkor, ha a szülők egy szem gyermeke különleges képességekkel rendelkezik, és a kormány le akarja vadászni, mert fegyvernek tekintik őt, valamint egy fanatikus szekta is magáénak szeretné tudni, mert a megváltót látják benne? Nos, az apa, Roy a feleségével karöltve mindent megtesz, hogy különleges gyermekük, Alton, ne kerüljön rossz kezekbe. A szülők célja igen egyszerű: megmenteni gyermeküket akár a saját életük árán is.

midnight_special_620.jpg

Nos, először is szeretném elmondani, hogy az Éjféli látomás azért fogott meg, mert a film posztere nagyon hasonlított az - amúgy igen jó - M83 együttes Midnight City videoklipjére, ami kifejezetten hangulatosra sikeredett. A klipben is különleges képességű gyerekek kerülnek a középpontba, akiket szintén a kormány üldöz. E gondolatmenet útján jutottam arra az elhatározásra, hogy ezt a filmet mindenképp meg akarom nézni. Hozzáteszem, Jeff Nichols - aki a film rendezője - filmográfiáját nem ismertem, szóval nem voltam felkészülve, hogy mégis mit fogok kapni a filmtől, de most, hogy már túl vagyok a megnézésén, elmondhatom, hogy érdemes ennek a fickónak a munkásságát nyomon követni.

Bár az Éjféli látomás számomra nem volt kimondottan jó film, de sok pozitívumot hordoz magában, amit talán későbbi munkáiban a rendező úr jobban ki tud bontani. Kezdeném a pozitív dolgokkal: a film látványvilága nagyon szép, az operatőri munka kiváló volt, a színészek is hozták azt, amit kellett. És ha már színészek: elég sok híres színész feltűnik a filmben, többek között Michael Shannon, Kirsten Dunst és az új Star Wars-trilógia rosszfiúja, Adam Driver is.
A film mondanivalója is elég korrektül van átadva a néző felé, ami lényegében az, amiről már az írásom elején szó esett: a szülői szeretet, törődés.

És akkor itt áttérnék a negatív dolgokra is, mert ez a film nagyon jó lett volna, ha nem lett volna majdnem 2 óra hosszú. Nagyon vontatott a film, ami szerintem az ilyesfajta műveknek nem áll jól. Ez a művészfilmekre jellemző lassú, vontatott történetvezetés nem minden műfajban állja meg a helyét, és sajnos ez igaz erre az alkotásra is.
Ezen kívül a film nézése közben bennem számtalan kérdés merült fel, amire alig kaptam választ. Nem akarok spoilerezni, aki megnézi, az szerintem érteni fogja, mire gondolok.
Ám a vontatott történetmesélést még el is néztem volna, ha a párbeszéd nélküli jelenetekben valami odaillő, hangulatos zene szólt volna a háttérben. Mert szerintem az sokat dob egy film hangulatán, ha végig valami klassz zene szól - már ahol kell. Akár az M83 számait is szívesen hallgattam volna egy-egy jelenet alatt.

Összességében tehát érdemes volt megnézni a filmet, mert nem rossz kaland, de ha az előbb felsorolt hibák nem lettek volna, akkor tényleg egy varázslatos utazásnak lehettünk volna részesei.

Pro Video: 2016. júliusi megjelenések

midnightspecial_hun_dvd_620.jpg

midnightspecial_hun_bd_620.jpg


süti beállítások módosítása